Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Κάτω απ' το δέντρο της Λυσίππης


Κάποιες στιγμές μάς σημαδεύουν ανεξίτηλα. Εκείνη η βραδιά, μια βραδιά ενός κρύου Δεκεμβρίου, έμελλε να φέρει μια σφραγίδα μαζί της. Προοριζόταν για ένα μικρό, ευκίνητο πλάσμα που μπορούσε να κρύβεται, χωρίς να το παίρνουν χαμπάρι. Ήταν η Μία! Σε μικρό μέγεθος τότε, που κρυμμένη σε μια γωνιά είδε τον Άγιο Βασίλη να τους αφήνει τα δώρα κάτω απ' το δέντρο. Τον αληθινό Άγιο Βασίλη, ε; Όχι μαϊμού!

Αυτή η στιγμή μοιραία θα χαρασσόταν μέσα της και θα καρποφορούσε, όπως γίνεται σχεδόν πάντα με την έμπνευση που μας προκαλούν οι άλλοι. Όχι με συμβουλές και τσιτάτα, αλλά με την ίδια τους τη στάση. Έτσι, μεγαλώνοντας, θα έπαιρνε ξανά τον αγιοβασιλιάτικο σκούφο της, αυτόν που φορούσε κείνη τη βραδιά, και θα μοίραζε χαμόγελα.

Κάπως έτσι, μες στον σάκο της, βρέθηκε και ένα τσαλακωμένο χαρτάκι που έγραφε Λυσίππη. Δεν θα την άφηνε παραπονούμενη. Θα έπαιρνε κι εκείνη τα δώρα της - δώρα φτιαγμένα από κείνη.

Πέρασαν ημέρες που καθόταν στο εργαστήρι της και δημιουργούσε, μα η μεγαλειώδης στιγμή δεν άργησε να φτάσει. Το πακέτο είχε φτάσει στον προορισμό του...


 Η Λυσίππη ένιωσε το συναίσθημα που σε πιάνει κάθε φορά: έξαψη κι ενθουσιασμός. Με γρήγορες κινήσεις, άνοιξε το πακέτο για να δει τι έκρυβε μέσα του. Ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη της, με το πόσο όμορφα και φροντισμένα τα είχε φωλιάσει μες στο πακέτο. Και μετά κυριεύτηκε ξανά απ' την έξαψη και τον ενθουσιασμό κι άρχισε να τα περιεργάζεται...

Τα μάτια της, όπως και κάθε άλλου κοιλιόδουλου πλάσματος, έπεσαν στη σοκολάτα. Και τι κάνει το κάθε κοιλιόδουλο πλάσμα; Τρώει! Ε, αυτό έκανε κι η Λυσίππη. Εν ριπή οφθαλμού είχε ξετυλίξει το περιτύλιγμα κι είχε ήδη δαγκώσει το μισό - μετά και το άλλο μισό. Κι αν δεν τη φρέναρε το ότι έπρεπε πρώτα να τραβήξει φωτογραφία, την ίδια τύχη θα είχαν και τα άλλα τρία - που, μεταξύ μας, δεν άργησε καθόλου να συμβεί.

Εδώ πριν προλάβουν να βρεθούν στο Λυσιππικό στομάχι.
 Μετά την γαστρι-μαγική απόλαυση, είπε να το ρίξει στον καλλωπισμό, οπότε τα μάτια της κεντράρανε στα σκουλαρίκια.


Και, βεβαίως βεβαίως, στον εσωτερικό καλλωπισμό, αυτό του πνεύματος, με ποίηση του Κάλβου. Ιδιαίτερη μνεία στην προνοητικότητά της, γιατί τίποτα καλύτερο απ' το να 'χει κρύο κι εσύ να είσαι μέσα, στα ζεστά σου, παρέα μ' ένα βιβλίο και μια κούπα με τσάι/καφέ/οτιδήποτε. Τσαγάκι λεμόνι λοιπόν. Και δίπλα βλέπετε ένα τετράδιο ντυμένο από την ίδια. Ο σελιδοδείκτης-καρδούλα σκέτη ζωγραφιά!

Μαζευτείτε. Θα απαγγείλω. :)
Όσοι τη ξέρουμε, ξέρουμε πόσο καλά τα πάει με τη ζωγραφική και τη χειροτεχνία. Μια ζωγραφιά της, λοιπόν, μια καρφίτσα και μια καρτούλα από εκείνη με ευχαριστίες.


Στα ίδια επίπεδα κι οι ικανότητές της με το βελονάκι.


Αυτά ήταν και τα δικά μου δωράκια, φίλοι μου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Μία, για τα γενέθλιά της, έκανε κλήρωση με προσωποποιημένα δώρα φτιαγμένα από εκείνη. Είχε βάλει δέκα, αλλά η γενναιοδωρία της πρόσθεσε καμιά δεκαριά και βάλε ακόμα. Αυτή της η γενναιοδωρία μού χαμογέλασε και χαίρομαι τώρα τα δωράκια της.

Πολλές ευχές ξανά για τα γενέθλιά σου, Μία μου - με τόσα φωτεινά χαμόγελα, όσα έδωσες σ' εμάς.







27 σχόλια:

  1. Λύσιππή μου, καλή μου φίλη, χαίρομαι πραγματικά που σου αρέσουν τα δωράκια σου. Τα ετοίμασα ένα ένα ειδικά για σένα και προσπάθησα να ταιριάζουν με το προσωπικό σου γούστο. Χαίρομαι που, όπως φαίνεται, τα κατάφερα. Να είσαι πάντα καλά, κοπέλα μου, και εύχομαι ο Άγιος Βασίλης να σε θυμάται κάθε χρόνο και να σου χαρίζει χαμόγελα. Πολλά πολλά φιλιά και Καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν με θυμάται ο Άγιος Βασίλης, θα με θυμάσαι εσύ; Είσαι πιο γενναιόδωρη από εκείνον. Δεν φέρνει ποτέ τόσα πολλά... 😇

      Μετά κι απ' τη τελευταία μας συνομιλία, δεν έχω λόγια, φίλη μου. Τα δωράκια ήταν υπέροχα, μα όταν ο άνθρωπος που είναι από πίσω τους είναι ωραίος, τότε αναπόδραστα είναι κι αυτά - παίρνουν κάτι από την αύρα του.

      Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα, Μία μου. ❤️

      Διαγραφή
  2. Κοίτα τώρα καλούδια ναι ; κοίτα !
    κοίτα ομορφιές ! αλλά και τόσο όμορφα δοσμένες περιγραφικά απ τη γραφή και φαντασία σου Αναστασία μου.
    Καλοδεχούμενα τα δωράκια της Μίας ! να τα χαρείς απλόχερα και εσύ και εκείνη για την καρδιά της.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μία και η Μαριλένα (με την πρωτοβουλία της), Γιάννη μου, έχουν δώσει να καταλάβουμε τι εστί Χριστούγεννα. Είναι τόσο συγκινητικό και όμορφο που μοιράστηκαν τόσα χαμόγελα.

      Φιλιά, καλέ μου φίλε.

      Διαγραφή
  3. πολύ όμορφη ανάρτηση, είμαι σίγουρη ότι θα τη λιώσεις τη Μία, άλλά έτσι είσαι εσύ λυσιππίδιον, στον καθένα μας δίνεις τη δική του αξία και όοολα αυτά τα αξιέπαινα στα γράφω που θα σου πάρω ως συνδικαιούχος τα αριστερά σκουλαρικάκια, τις οβίδες λέω καλέ μπας και δε γκρινιάξεις!
    Καλέ, καλή μου Μία να είμαι εγώ η επόμενη στην κλήρωσή σου, αν όχι τυχερά, έστω τότε λίγο τσιμπημένα ; Τόσο όμορφα ήταν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, αυτά τα σκουλαρίκια θα φοράω, όταν θα καθόμαστε και θα πίνουμε το φασκόμηλό μας, να τα βλέπεις και να τα χαρείς. Ορίστε, τι άλλο να κάνω για σένα πια; (χαχαχαχα)

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Εφεξής θα βάζουμε την φώτο εις διπλούν, και θα ελπίζεις κι εσύ στο όνειρο. (είδατε; το προεξοφλώ από τώρα ότι θα είμαι ξανά μες στους τυχερούς -> πίστεψε και το σύμπαν θα συνωμοτήσει υπέρ σου, λένε)

      Διαγραφή
    2. - επειδή το σύμπαν δε συνομωτεί ποτέ υπέρ μου αφού όλο για ύπνο πάει και να γυρίζει μόνο ξέρει , θα λαδώσουμε κάτω από το τραπέζι με την Αννούλα τη Flo τη λαταριέρισσα, τα συμφωνήσαμε,λυπάμαι, άργησες κλπ κλπ κλπ

      Διαγραφή
    3. Θα σιωπήσω και θα χαμογελάσω με νόημα προς στιγμή. :)

      Διαγραφή
  5. Πράγματι, Αννετάκι μου, έλιωσα από τη γλυκιά και όμορφη ανάρτηση της Λύσιππής μας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα έπρεπε κάπως να κάνω και σένα να χαμογελάσεις. Δεν το κατέχω με τα πινέλα και τις κλωστές, αλλά τις λέξεις τις έχω κολλητές μου. :)

      Διαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΜΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Μαρία μου. Είναι πολυτάλαντη και με ωραία αισθητική... Το βλέπουμε από τα όμορφα που ανεβάζει στο μπλογκ της, αλλά κι απ' όλα τα δωράκια που πήραν οι φίλοι μας (κι εγώ μαζί). :)

      Διαγραφή
  7. Να τα χαρείς Λυσίππη μου. Είδες η Αγιοβασιλίτσα της γειτονιάς μας; Μας γέμισε όλους δώρα ...Υπέροχα όλα. Να είναι καλά και εκείνη να δημιουργεί και να ξανακάνει κλήρωση και πού ξέρεις; Αν και για πειραγμένη κλήρωση διάβασα πιο πάνω και .... Αννούλα μου είμαι και εγώ μέσα, ναι;(καλόμαθα και θέλω κάθε χρόνο)!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για ξαναδιάβασε πιο πάνω να το εμπεδώσει η σίγουρη ! χαχαχα σε συμπεριέλαβα στο λάδι!

      Διαγραφή
    2. Χαχα! Εσείς καλοπιάνετε τη Μία, εγώ την τύχη και το σύμπαν... Τα βλέπεις, Μία μου; Μας έκανες ζημιά! Πώς θα νιώσουμε γιορτές χωρίς τα δικά σου πακέτα;;;;; (Εντάξει, νομίζω πως έπιασε το συναισθηματικό τρικ... Θα τρέμουν τα μπλογκοθεμέλια όταν θα έρθει το κοντέινερ και θα ξεφορτώνει τα δώρα τής Μίας μας)

      Φιλάκια πολλά, Αννούλα μου. 🌹

      Διαγραφή
  8. Άγιος Μιασίλης.
    Αυτές τις αναρτήσεις τις διαβάζω με ένα βαθύ χαμόγελο. Να είστε καλά.

    ΥΓ. Τι ωραία η φωτογραφία με την αρχή της ανάρτησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγιος Μιασίλης!!!!! (χαχα) Μα έτσι ακριβώς, Διονύση. Της κατοχυρώνεται δικαίως και με όλες τις τιμές. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

      ΥΓ. Μα δεν είναι, αλήθεια; Μερικές φορές συνωμοτεί το σύμπαν και σ'το φέρνει έτοιμο, στο πιάτο. Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα για να βάλω στην ανάρτηση. :)

      Διαγραφή
  9. Να τα χαρείς γλυκιά μου και λέω με καμάρι ότι κι εγώ πήρα τέτοιο πακετάκι, προσεχώς..δημοσίευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τότε ξέρεις κι εσύ το συναίσθημα "λαμβάνω Μία-τικο πακέτο", που το λες κι εμπειρία. Να τα χαρείς κι εσύ, αχτιδούλα μου. 😘

      Διαγραφή
  10. Τι προσωποποιημένα; Μιλάμε πλέον για παγκοσμιοποιημένα δώρα. Αφού όταν διαβάζω καμιά είδηση για δώρα της Κομισιόν στην κυβέρνηση, το μυαλό μου πάει αυτομάτως στη φίλη μας. "Η Μία θα ετοίμασε κανένα τσουβάλι δώρα πάλι και θα τους έστειλε πεσκέσι" σκέφτομαι.
    Λυσιππάκι μου, συγκίνηση και χαρά απ' την υπέροχη ανάρτησή σου. Όλα τα δώρα της διαλεχτά και φροντισμένα στην εντέλεια. Πότε προλαβαίνει Παναγία μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, όταν θα το βλέπω, θα θυμάμαι την ατάκα σου και θα γελάω. Είσαι απίστευτη!

      Τα φιλιά μου και την αγάπη μου, πάντα.

      Διαγραφή
  11. Lysippe felicidades, Mía envió preciosos regalos
    Disfruta son tan bonitos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφα όλα!!! Καλησπέρα από τη βροχερή Καβάλα 🐭

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, η Λάρισα μοιράζεται (νοερά) λίγο από τον ήλιο και την πιο καλή θερμοκρασία που είχε σήμερα με την Καβάλα, για το πέρασμα και το ευγενικό σχόλιο. Να 'σαι καλά, Λεβιάθαν.

      Διαγραφή