Κυριακή 7 Ιουνίου 2026

2.898 ημέρες μετά

 


Αγαπητό ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο,

αν δεν τα πω σε σένα, τότε σε ποιον να τα πω; Στόμα (δεν) έχεις και μιλιά δεν έχεις, και ακούς αδιαμαρτύρητα ό,τι σου λέω. Κι αντίρρηση δεν φέρνεις. Όχι σαν το Αννετάκι, που επαναστατεί σαν έφηβο κοριτσόπουλο. Μα στην ηλικία της; Σσσσσςςς! Αν μας ακούσει, αλίμονό μου! Θα με βάλει να πλύνω μόνη μου όλα τα χαλιά του σπιτιού. Και τα παπλώματα και τις κουβέρτες. Μέχρι και το σπιτάκι του καβαλιεροβάιλερ θα με βάλει να κάνω γενική. Τι κι αν της πω πως μ' έπιασε το αυχενικό μου; Ότι τα κοκαλάκια μου κάνουν χρίτσι χρίτσι; Τα χέρια δεν τα νιώθω. Τα πόδια ασήκωτα, μολύβι. Και στη μέση έχω έναν πόνο, να, εδώ, να. Δεν πιάνει η δημιουργική αποφυγή σε κείνη. Δεν μπορώ να της κρυφτώ. Άσε, πολύ τρομαχτικό. Θα στα πω άλλη φορά αυτά. Τώρα δεν προκάμω.

Που λες, η συγκατοίκησή μας μετράει 7 έτη, 11 μήνες και 7 ημέρες.

Αυτό αντιστοιχεί σε 2.898 ημέρες.

Δηλαδή, 69.567 ώρες.

Εξακολουθούμε να μην κάνουμε δουλειές, φυσικά. Ούτε μαγειρεύουμε. Για ψώνια; Μας πιάνει ξαφνικά θανατικό. Πάμε κόντρα ποια είναι πιο σοβαρά απ' την άλλη. Ή ξεκινάμε τα «δεν μπορώ τώρα, μορφώνομαι, παρακολουθώ ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του πλαγκτόν». Με κοιτάζει εκείνη, κοιτάζω κι εγώ το ταβάνι, και η συζήτηση τελειώνει εκεί. Καμιά δεν κουνιέται, καμιά δεν ντρέπεται. Αν και, τώρα που το λέω και το παρατηρώ, θυμάμαι μιαν έκλαμψη νοικοκυροσύνης που είχαμε. Μια και δυο είχαμε κάτσει αντικριστά και καθαρίσαμε ένα λοφάκι (ήταν κοντό, δεν το έλεγες βουναλάκι) φασολάκια. Όταν τα καθαρίσαμε, βαρεθήκαμε. Δεν τα βάλαμε ποτέ στην κατσαρόλα. Τελικά, τα πετάξαμε. Ματιασμένες θα 'μασταν. Τι έλεγα; Α, ναι! Ποτέ δεν μαγειρέψαμε, που λες. Ναι, οι γείτονες συνέχισαν να μας συντηρούν. Θα ήμουν εδώ να σου γράφω 7 έτη, 11 μήνες και 7 ημέρες μετά; Θα είχαμε τινάξει τα πέταλα απ’ τη νηστικομάρα. Αλλά κοίταξε να δεις, έχουμε κάνει κι εμείς τα κουμάντα μας: αγοράσαμε ένα τηλεκατευθυνόμενο και το φτάνουμε μέχρι το παντοπωλείο στη γωνία. Έχει μέσα το χαρτάκι με τα ψώνια που θέλουμε και τα χρήματα, και μας το γεμίζει ο μαγαζάτορας. Μετά, το επιστρέφουμε στο σπίτι. Μπορεί να τσακωνόμαστε για το ποια θα κατέβει να πάρει τα πράγματα, αλλά λύνεται γρήγορα μ’ ένα «εσύ είσαι η νεότερη, εσύ θα πας» από μεριάς μου. Επιχείρημα-βράχος. Άντε να κάνει αλλιώς. Τη χτυπάω κατευθείαν στη γυναικεία περηφάνια. Κι έτσι, στη συνέχεια τα δίνουμε στους γείτονες, για να έχουμε μούτρα να τους δούμε την επομένη, όταν θα μας δώσουν το ταπεράκι μας. Όχι να βάζουν και τη τροφή μας απ' την τσέπη τους. Για ένα κούτελο ζούμε.

Για λίγο καιρό, έγραφε. Θυμάσαι που είχαμε τα «θα το διαβάσεις;», «τι εννοείς να το διαβάσω, Γιάγκο;». Με λίγα λόγια, κατάφερνε και μου τα διάβαζε. Μπορεί να μην πήρε Πούλιτζερ, ούτε να έγινε σειρά στο BBC, μ’ έκανε όμως να κοιμάμαι σαν πουλάκι. Βέβαια, το πρωί κρατούσε μούτρα. Τι «καλή μου», τι «χρυσή μου», τι «θα το διαβάσω μόνη μου και θα σου πω»... Τίποτε. Συνέχιζε να μη μου μιλάει. Τι να έκανα; Της έφτιαχνα τον πρωινό της καφέ και της τον σέρβιρα στο καλό μας σερβίτσιο. Αν δεν τα κατάφερνε η με-αγάπη-καμωμένη καφεΐνη, τότε έβαζα μπρος τα μεγάλα μέσα· της έπαιρνα ένα κακτάκι - πώς νομίζεις ότι γινήκαμε Μεξικό εδώ μέσα; Η αδυναμία της! Μου τα συγχωρούσε όλα!

Ώσπου σταμάτησε να γράφει. Σταμάτησα κι εγώ (αυτά τα ορνιθοσκαλίσματα που έκανα, τέλος πάντων). Εδώ δεν κράτησα λογαριασμό για τα χρόνια, τους μήνες και τις ημέρες, να μη σου πω ψέματα. Παρόλα αυτά, στα υπόλοιπα η ζωή μας συνέχισε να κυλά κανονικά.

Το ταμείο έμεινε μείον, με τα πολλά. Γιατί δεν σου είπα: είχαμε ευφάνταστες δικαιολογίες και για την εύρεση εργασίας. Η μία: «Ο αστρολογικός μου χάρτης δεν μου επιτρέπει επαγγελματικά ανοίγματα αυτή την περίοδο. Οι πλανήτες είναι σε τέτοια θέση που, αν ξεκινήσω δουλειά, θα τη χάσω πριν καν βγει η πρώτη μισθοδοσία». Η άλλη: «Δεν μπορώ αυτό το διάστημα. Βρίσκομαι σ’ ένα βαθύ ταξίδι αυτογνωσίας». Ποιο ν’ αντικρούσεις και πώς; Έτσι, αναγκάστηκα να σηκώσω εγώ το βάρος της επιβίωσής μας. Τουτέστιν, ξεκίνησα πάλι να γράφω. Σκοπεύω να γίνω η νέα λογοτεχνική αποκάλυψη. Θα μεταφερθώ και στο BBC. Μιλάμε για διεθνή επιτυχία. Θα κάνω συμφωνία και με πλατφόρμες. Netflix. HBO. Να μη ξεχάσω να συσκεφθώ με τον εαυτό μου το πώς να διαπραγματευτώ τη συμφωνία του συμβολαίου. Κάτσε να μου αφήσω μήνυμα στο σκονισμένο κομοδίνο - τι σκόνη είν' αυτή, ρε φίλε, λες και βγήκε από ανασκαφή. Τι άλλο να κάνω γι’ αυτή τη συγκατοίκηση; Θυσία έχω γίνει. 

 

  Λυσίππη: Αν φορέσω την ποδιά, λες να πείσω κανέναν ότι είμαι νοικοκυρά;

Αννετάκι: Δεν θα σε πίστευε ούτε το σκυλάκι στην ποδιά σου. 

 


 Θέματα ημερήσιας διάταξης: τι μαγειρέψαμε σήμερα και πόσες δουλειές προφτάσαμε;

Αννετάκι και Λυσίππη: ανταλλάσουν ένα βλέμμα και βυθίζονται στο παγωτό τους.

 

 


7 σχόλια:

  1. Πάντα τις απολάμβανα αυτού του είδους τις αναρτήσεις σου και μου είχαν λείψει πολύ, οπότε, μόλις διάβασα τις πρώτες γραμμές, ενθουσιάστηκα!
    Καταλαβαίνω τον πόνο σου. Αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερη από την αρχή. Και δε σου το είχα πει, για να μη νιώσεις άσχημα, αλλά κάπου μέσα μου το ήξερα ότι, παρ'όλη την κακονοικοκυροσύνη σου, εσύ το κρατούσες το σπίτι!
    Αλλά, τώρα, επιτέλους, ήρθε η χειραφέτηση και, οσονούπω, η αναγνώριση. Και η νέα λογοτεχνική αποκάλυψη θα γίνεις, και θα αρχίσει το χρήμα να ρέει... Και τότε να δεις που και το Αννετά...κι θα ξύσει κι εκείνο τα μολύβια του και θα αρχίσει να δίνει σημεία ζωής.
    Και να σου πω και κάτι; Χεστήκαμε για την σκόνη! Με τέτοια αναγνώριση που θα αποκτήσεις και με το χρήμα να ρέει άφθονο, θα πάρεις παραδουλεύτρα!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμ! Έφτασα μέχρι να βουτάω το δάχτυλό μου στη λογοτεχνική αναγνώριση. Δεν έκατσα να σκεφτώ τι θα κάνω μετά, με το χρήμα που θα ρέει άφθονο - γιατί άφθονο θα ρέει, αυτό είναι αλήθεια. Έχεις πολύ δίκιο, σε όλα. Και για να δεις πόσο εκτιμώ α) την αναγνώρισή σου στον αγώνα μου (που 'ναι βαρύς, το ξέρουμε κι οι δύο!) και β) το κοφτερό σου μυαλό, θέλω να σ' έχω σιμά μου ως Executive Manager Ιδεών & Στρατηγικής Αποφυγής Εργασίας.

      ΥΓ1. Ίσως σκεφτώ και την αναβάθμιση του τηλεκατευθυνόμενου, στην επέτειο της συγκατοίκησής μας. Να πηγαίνει μόνο του μέχρι το σούπερ μάρκετ. Καταλαβαίνεις... Πού ν' ασχολούμαστε με τέτοια επουσιώδη. Θα το πω στο Αννετάκι, να ενθουσιαστεί.
      ΥΓ2. Είσαι απόλαυσηηηη!

      Διαγραφή
  2. Χμμμμ, ναι, κουβαλάει το φρέσκο χιούμορ σου, αυτή εδώ η ανάρτηση. Κουβαλάει νοσταλγία, αγάπη, δόσιμο.
    Το Ανεττάκι μας λείπει. Εμένα τουλάχιστον, ναι. Και σε ανύποπτο χώρο και στιγμή της το είπα ότι θα την ...μαλώσω στοργικά.
    Εντάξει, κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στον άλλο, μήτε γνωρίζει.
    Κοίτα, Λυσίππη μου, τώρα είσαι εδώ μαζί μας πίσω. Αυτό μετράει τώρα για μας. Και το απολαμβάνω με την καρδιά μου, πίστεψέ με.
    Πολύ θα χαρώ να έρθει και η Ανέττα μας.
    Αλλά αυτή τη στιγμή έχω κοντά μας, ΕΣΕΝΑ. Με την πέννα, την ψυχή και τις εμπνεύσεις σου.
    Πάμε λοιπόν.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πίεση δεν έχει κανένα νόημα, Γιάννη μου. Ίσα ίσα που τις πλείστες φορές έχει και τ' αντίθετα αποτελέσματα. Χάνεται κι η ελευθεριότητα της επιλογής. Άλλη χάρη και άλλο νόημα αποκτάει κάτι όταν δίνεται πηγαία, και είναι εντελώς διαφορετικά όταν το "παρακαλάς". Άλλωστε, ούτε καν για μένα δεν μπορώ να εγγυηθώ για Χ παρουσία. Πώς θα μπορούσα να το ζητήσω από άλλον;! Είμαστε εδώ για το όσο μας.

      Να 'σαι καλά, και σ' ευχαριστώ που πάντοτε τραβάς την καρεκλίτσα σου προς το τραπεζάκι μας. :)

      Διαγραφή
  3. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Σημασία έχει να μην κλείνεις, να αφήνεις ένα παράθυρο ανοιχτό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γυρίσεις/ει ξανά και τι ανάγκες θα υπάρχουν. Να, τώρα είσαι εδώ και ξαναγράφεις. Καμία έκπληξη. Όλα τα περιμένω κι έχω μάθει να μην βιάζομαι... γενικά!
    Φιλιά και στις δύο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, ο χρόνος πάντα φέρνει αλλαγές και νέες προοπτικές. Κάθε επιστροφή έχει τη δική της σημασία και τον δικό της χρόνο. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Αχ δεν έχω netflix, οπότε αν κάνεις συμφωνία εκεί, θα σε χάσω. Εδώ μια χαρά σε βρίσκω και απολαμβάνω τις υπέροχες αναρτήσεις σου!
    Να 'ναι καλά το Αννετάκι και όταν θέλει θα ξαναγράψει.
    Προς το παρόν απολαμβάνουμε εσένα, στα καλοκαιρινά (και βροχερά; δεν ξέρω τι ζόρι τραβάει ο καιρός...) βράδια μας!
    Φιλί γλυκό Αναστασία μου. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή