Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Dance with me


Σ’ αυτή την ιστορία είμαι εγώ. Είσαι κι εσύ. Είμαστε μαζί. Αφηνόμαστε να περιπλανηθούμε παρέα σ’ ό,τι χτίζουμε σε πραγματικό χρόνο, με τη σκέψη που τη μετουσιώνουμε σε λέξεις. 

Βλέπουμε και περπατούμε. Περπατούμε; Πράγματι, βλέπουμε τα δύο πόδια μας να συντονίζονται εναλλάξ και το σώμα μας να κινείται υπάκουα λίγο ή πολύ. Εμείς επιλέγουμε το πόσο. Αλλά απομακρυνόμαστε στ’ αλήθεια; 

Η μήτρα όλης μας της ύπαρξης είναι το παρελθόν μας, και πυρήνας της το πατρικό μας σπίτι. Μπορεί να ζούμε ακόμα εκεί, ή να έχουμε μετακομίσει σε άλλο σπίτι ή άλλη πόλη. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι, παραμένουμε εκεί. Οι ρίζες μας είναι εκεί θαμμένες κι απλά μας δίνουν περιθώριο να απομακρυνόμαστε - σαν ένας δεμένος σκύλος που του αφήνει μπόλικο αέρα κίνησης ένα γενναιόδωρο λουρί. 

Τα πόδια μας κινούνται ξανά εναλλάξ, μα, αντί να μας πάνε μπροστά, αυτή τη φορά μας πάνε προς τα πίσω. Ακολουθούμε τις ρίζες μας. Απ’ τις πρόσφατες γνώριμες εικόνες μας γλιστρούμε σ’ εκείνες που είναι λες κι από πάντα είχαν εντυπωθεί μέσα μας. Κατά ένα μέρος, καθώς «ό,τι αφήνουμε, μας αφήνει». Αφήσαμε πίσω μας αυτά τα μέρη κι εκείνα δεν περίμεναν να γυρίσουμε για ν’ αλλάξουν. Παραμένουν γνώριμα, γιατί εκεί ζήσαμε, μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, πικραθήκαμε, ονειροπολήσαμε, κλάψαμε… Αλλά η πατίνα τού χρόνου αλλοίωσε το τοπίο. 

Μες σ’ αυτό το αλλοιωμένο τοπίο είναι και το σπίτι μας. Αποσυντιθέμενο κι αυτό. Σκουριασμένα πορτοπαράθυρα, φαγωμένοι σοβάδες, αλυσίδα με περασμένο λουκέτο στην πόρτα. Στάζει μοναξιά κι εγκατάλειψη χάσκοντας έτσι, σαν ανοιχτό στόμα νεκρού που μάταια προσπαθεί να βγάλει φωνή πια. 

Αφήνουμε όλο το βάρος μας ν’ ακουμπήσει στο πεζούλι ενόσω κοιτάμε τα κλειστά παράθυρα, γιατί νιώθουμε σαν καρφίτσα που τη τραβάει η γη - μαγνήτης. Το φορτίο μας είναι ανυπόφορα ασήκωτο. Το παράθυρο ανοίγει και προβάλει το πρόσωπο της μαμάς. Η πόρτα ανοίγει κι ο μικρός μας εαυτός ξεχύνεται με ορμή βαστώντας τη μπάλα. Ένα «να προσέχεις» και «να γυρίσεις πριν νυχτώσει» ακούγεται προστατευτικά απ' τα αγαπημένα χείλη. Οι διάφορες ηλικίες, οι διάφοροι ρόλοι και τα συμπλέγματά μας μπερδεύονται μεταξύ τους. Σκέψεις και συναισθήματα δεν δαμάζονται, τρέχουν στους δρόμους τής ψυχής μας και φτάνουν στα φρεάτια των ματιών μας, όπου ξεχύνονται δάκρυα ποτισμένα πόνο, νοσταλγία κι ανομολόγητα, σκονισμένα φορτία που κουβαλούσαμε και κρύβαμε καιρό μέσα μας. Το σπίτι βρυχάται, η μαμά έχει πεθάνει, εμείς έχουμε την ηλικία τής μαμάς και κλαίμε. 

Μάλλον ήρθε η ώρα να φύγουμε, αλλά δεν ξέρουμε πού να πάμε. Παραπαίουμε ακόμη. Ανθρώπινες φωνές, γέλια και μουσική ακούγονται από ένα στενό. Τα βήματά μας ενστικτωδώς θα μας οδηγήσουν εκεί. Κάποιες φορές το πλημμυρισμένο από συναισθήματα μέσα μας νιώθει την ανάγκη ν' ακουμπήσει κάπου, ή αρκεί να μη νιώθει μόνο του - κι ας στέκει βουβό. Βαδίζουμε ανάμεσα στους πολλούς και στεκόμαστε δίπλα τους, ίσως πάμε ακόμα πιο μπροστά για να παρακολουθήσουμε καλύτερα τα κορίτσια που χορεύουν. Τα μάτια μας απορροφώνται στην κίνησή τους, που εναρμονίζεται με τον ρυθμό που κελαρύζει απ' τα ηχεία. Μια κίνηση θαρρείς από πλαστελίνη· πλάθεται συνεχώς. Ξέρει πότε θα είναι κοφτή, πότε θα μαλακώσει, πότε θα αφεθεί απλά να ρέει στην ακινησία της και πότε απότομα θα δώσει πάλι απ' τον δυναμισμό της. Σκεφτόμαστε πως χορός σημαίνει ζωή, σημαίνει μεταμόρφωση, σημαίνει ελευθερία. Χορεύουμε μαζί τους, νοερά. Η ανάσα μας βγαίνει πιο εύκολα και νιώθουμε ανάλαφροι, σαν πούπουλο που χορεύει στον αέρα.  

Πίσω απ' τα κορίτσια μια κυρία στέκει με το κινητό της και τραβάει στιγμιότυπα.

Παίρνει κι εμάς ο φακός της.

Χαμογελάμε!
 

Αυτή ήταν η δική μου συμμετοχή στη «Φωτο-συγγγραφική σκυτάλη», 
που διοργανώνει η αγαπημένη μας marypertax.
Η έμπνευσή μου βασίστηκε στη φωτογραφία τής Αλεξάνδρας μας. 

Αλεξάνδρα μου, δεν ξέρω εάν έτσι ονειρεύτηκες την ιστορία τής φωτογραφίας σου,
αλλά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να κάνω μ' εκείνη.
Σου αφιερώνεται ολόκαρδα! ☺️

Τη σκυτάλη παίρνει η maniaspirit, μ' αυτήν εδώ τη φωτογραφία...


Καλή έμπνευση, Μάνια μου! 




49 σχόλια:

  1. Καλημέρα γλυκιά μου, όπως πάντα μία όμορφη και τόσο τρυφερή. Βήματα που όλοι κάνουμε στις αναμνήσεις και στα παλιά λημέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, αχτιδούλα μου: βήματα που όλοι κάνουμε στις αναμνήσεις και τα παλιά λημέρια. Πότε για τη ζεστασιά που προσφέρει η χαρμολύπη τής νοσταλγίας, πότε για την φαινομενική ασφάλεια που προσφέρει το κρύψιμο στο παρελθόν... Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η αλυσίδα που προσφέρει, κρίκο τον κρίκο, για να φτάσουμε σ' αυτό που είμαστε τώρα.

      Φιλάκια πολλά! ☺️

      Διαγραφή
  2. Παράξενο αυτό το οδοιπορικό λυσιππάκι. Εναλλασσόμενο σε χωροχρόνο και σε ρόλους. Άλλοτε πρωταγωνιστές, άλλοτε θεατές, μόνοι και ομαδικοί. Δεν περπατάς εσύ αλλά η σκέψη σου, αυτή που κάνει αναποφάσιστα δυο βήματα πίσω, ένα μπροστά. Και το βάδισμα είναι στη σκηνή παρελθόντα χρόνου σε σύγχυση με το παρόν. Αναδρομές λοιπόν, δυνατή νοσταλγία και ανάγκη να παγώσει το ρολόι. Ένα θέατρο δρόμου όμως σε επαναφέρει στην πραγματικότητα πως δεν έχεις τέτοια δύναμη να αλλάξεις το γινόμενο. Γι΄αυτό ακριβώς ενσωματώνεσαι σε ένα κινούμενο παρόν, παρασύρεσαι, χορεύεις και ενώνεσαι με τους χορευτές που, περισσότερη αξία έχει το δρώμενο γι΄αυτούς παρά η πληρωμή του. Θες δε θες ξεχνιέσαι και χορεύεις και χαμογελάς! Αυτή είναι η θαυμάσια δύναμη να εξελίσσεσαι!
    Γεμάτο λυρισμό και νοσταλγία το γραπτό σου, αφήνει μια τρυφερότητα και τη βεβαιότητα πως η κίνηση έχει τόση δύναμη που τελικά θα παρασυρθείς! Αυτό το χρονοτάξιδο με έκανε περήφανη για την πένα σου. Μπράβο στην Αλεξάνδρα για την ευαισθησία του φακού της, μπράβο και σε εσένα που ακολουθείς έστω και νοερά το χορό, την κίνηση, το παρακάτω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας λόγος που αργούσα ν' απαντήσω, εκτός απ' το ότι είμαι με ένα κουτί amoxil υπομάσχαλα και τέρμα άυπνη, είναι πως δεν ήξερα τι να σου απαντήσω. Πλήρες & ακτινογραφικό, για τα πώς και τα γιατί του, που μόνο να χαμογελάω μπορώ. Σ' ευχαριστώ! ❤️

      Διαγραφή
  3. Θα ήθελα να γράψω ένα σωρό όμορφα λόγια γι αυτή την ιστορία, για τα συναισθήματα που μου προκάλεσε, για σένα που την έγραψες.
    Αλλά δεν μπορώ.
    Δεν το έχω εύκολο με την μεταφορά των συναισθημάτων σε λέξεις.
    Όχι μόνο σ' αυτή την περίπτωση, αλλά γενικώς.
    Απλά τα αισθάνομαι ή τα πράττω.
    Και φρονώ ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω τίποτα, γιατί είμαι σίγουρη πως μέσα σου ξέρεις όλα όσα θέλω να πω και δεν δύναμαι!
    Φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Δεν χρειάζεται να γράψεις κάτι παραπάνω. Τα νιώθω, τα διαβάζω & σ' ευχαριστώ για τη δύναμή τους, αρτιστούλα μου.

      Διαγραφή
  4. Πολύ συγκινητικη η ιστορία σου
    Και το πως εμπνευστηκες από τη φωτογραφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιστορία στην πραγματικά δύσκολη φωτογραφία. Είχα πραγματικά περιέργεια να δω τι θα γράψεις από τη στιγμή που είχα δει ότι σου είχε βάλει αυτή τη φώτο. Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν ήταν, όντως, δύσκολη; Δεν ήξερα εάν φταίω εγώ κι η έμπνευσή μου, επειδή βρισκόμασταν σε οκνηρία δημιουργικώς. Αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Σ' ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα & τα γλυκά σου λόγια, δραστήρια φίλη μου.

      Διαγραφή
  6. Δυνατές σκέψεις Αναστασία μου που σου ενέπνευσε αυτή η δύσκολη φωτογραφία.Είμαι σίγουρη ότι η Αλεξάνδρα μας θα ικανοποιηθεί πάρα πολύ. Ωραία την ξετύλιξες πάντως και δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα μπορούσες να γράψεις. Μπράβο σου!
    Και η φωτογραφία που δίνεις στη Μάνια δύσκολη μεν (για μένα) αλλά κι εκείνης η φαντασία πετά.
    Σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που έπεσες μέσα και στα δύο, Αννούλα μου. Κι η Αλεξάνδρα την ευχαριστήθηκε (ευτυχώς) κι η Μάνια διέπρεψε και με το παραπάνω με τη φωτογραφία που της επέλεξα (ευτυχώς). Σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λογάκια.

      Διαγραφή
  7. Απίστευτος ο τρόπος που τρέχει η σκέψη και το τι μπορεί να γεννήσει μια φωτογραφία! Ειλικρινά υπέροχο και άκρως συγκινητικο! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπεις πώς αντιδρά ο καθένας σε μια φωτογραφία. Τι του βγάζει, πώς την ερμηνεύει. Έχω μεγάλη περιέργεια πώς θα την χειριζόταν κάποιος άλλος...

      Καλές και ζεστές γιορτές και σε σένα, Πεταλουδίτσα μου. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  8. Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία, σκέφτηκα τί θα μπορούσε να γράψει κανείς ;
    Πόσα συναισθήματα μου γέννησες μ αυτή σου την ανάρτηση Αναστασία μου.
    Η εικόνα της μάνας στο παράθυρο κι εμείς στην αλάνα!
    Δεν θα μπορούσα να πάω σε τέτοια μονοπάτια .
    Μπράβο σου.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την ερώτηση έκανα κι εγώ στον εαυτό μου, Ρένα μου. χαχα Ευτυχώς μπόρεσα και βρήκα την άκρη, γιατί είχα πανικοβληθεί. Το πόσο χορταίνω μέσα απ' τα σχόλιά σας, δεν το φαντάζεσαι. Μεγάλη η χαρά να δημιουργούμε έναν κόσμο, μα μεγαλύτερη όταν μπορούμε να τη μοιραζόμαστε και να νιώθουν οι άλλοι αυτό που νιώθουμε κι εμείς.

      Ένα μεγάλο - μεγάλο ευχαριστώ, παρέα μ' ένα φιλί. 😘

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Αναστασία μου !
    κληρονόμησες μια εξαιρετικά δύσκολη φωτογραφία. Την πήρες στα χέρια σου, την δούλεψες στο μυαλό σου. Και έκανες μια επίσης δύσκολη επιλογή.
    Η Φωτογραφία είχε κίνηση και μορφές. Είχε χορό. Κατάφερες να ενώσεις τις δράσεις αυτές με ένα νοσταλγικό και τρυφερότατο ταξίδι "μπρος-πίσω" σε αναμνήσεις, σε νοσταλγικές στιγμές, σε βιώματα ζωής.
    Έβαλες τις εικόνες σε ένα κάδρο προσωπικής ζωής. Σημείο αιχμής το πατρικό σπίτι. Η Κεντρική Εστία της ζωής μας.
    Μπράβο βρε Αναστασία μου ! ειλικρινά είχες έμπνευση. Έδωσες κάτι διαφορετικό. Μια προσέγγιση, έναν μονόλογο σκέψης, ένα ταξίδι στο χρόνο.
    Σε χάρηκα μια ακόμα φορά στις προσεγγίσεις σου γλυκιά μου.
    Να είσαι καλά.

    Στην φωτογραφία της επιλογής σου. Χμμμμ και εδώ ναι, η φαντασία οργιάζει !
    Την αγάπη μου και καλή επιτυχία στην Μάνια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνω, Γιάννη μου; Σελήνη στον Καρκίνο, βλέπεις, οπότε τα συναισθήματά μου κρατούν με μεγάλη προσοχή, ως οτιδήποτε πολυτιμότερο, ό,τι πέρασε, καλό ή κακό, και μπήκε στο χρονοντούλαπο. Ένας συναισθηματικός παιδεμός, αλλά και μεγάλο σχολείο - αρκεί να βρίσκεις τις ισορροπίες (αυτό το δουλεύω ακόμα).

      Σ' ευχαριστώ που πάντα έχεις έναν καλό λόγο πάνω-πάνω, και που δίνεις θάρρος και δύναμη σε όλους μας.

      Διαγραφή
  10. Μια υπέροχη κατάθεση ψυχής, κεντημένη στον καμβά της φωτογραφίας της Αλεξάνδρας. Το ξέρεις πως έγραψες αυτό που όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας. Τις μνήμες, τις μυρωδιές και τα τραύματά μας. Τις απώλειες και τις εύθραυστες χαρές της παιδικής μας ηλικίας. Πόσο όμορφα και λυτρωτικά τα έβαλες όλα στο κείμενό σου! Και πόση ψυχή έβαλες για να ζωντανέψεις αυτή τη φωτογραφία!...
    Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια Αναστασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, Κανελλένια μου. Μια ιστορία γι' αυτό που όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας. Γι' αυτό θέλησα να είναι στο "εμείς" η περιγραφή - ο άλλος λόγος έγκειται στο ότι όλη αυτή η προσπάθεια βρίθει "μαζί", οπότε η απόφαση κλείδωσε, τελικά, μέσα μου. Υπέροχο το σχόλιό σου και σ' ευχαριστώ από καρδιάς. 🌹

      Διαγραφή
  11. Δεν έχω ξανάρθει στο μπλογκ σου ε? Ούτε και εσύ στο δικό μου. Δικό σου είναι? Καλώς σε βρήκα ή με βρήκες χαχαχα τι λέω?
    Φυσικά και πρώτα κατέβηκα μέχρι κάτω να δω την φωτογραφία που μου δίνεις ως σκυτάλη! Ε καλά, μετά διάβασα, μου άρεσε, με ανάγκασες να συντονίσω το βηματισμό μου μαζί σου, ξέρεις ξέφυγα μια δυο φορές, άργησα να βρω το δικό μου πατρικό και η αλήθεια είναι πως δεν το βρήκα σκουριασμένο, διασκεδάζω και γελάω ακόμη με τις παιδικές μου τρέλες
    Αλλά όσο και αν χάθηκα έτρεξα για την ευκαιρία να βγω φωτογραφία μαζί σου από την κυρία χαχαχα Τώρα μας ενώνει μια φωτογραφία χαχαχαχα
    Ευχαριστώ για την φωτογραφία της φωτογραφίας, πάω να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες "που βρεθήκαμε" και καθάρισες, βρε. χαχα

      Χορέψαμε, φωτογραφηθήκαμε... Κι αυτό, ναι, είναι κάτι που θα μας ενώνει. Χαρά μου, λοιπόν, που το μοιραστήκαμε όλο αυτό. Και να πω και κάτι άλλο; Έχεις μια ωραία τρέλα που γουστάρω με χίλια. Έμπαινε και γοήτευε! 😉

      ΥΓ. Το μπλογκ το μοιράζομαι με το αννετάκι. Έπεται η σειρά της στη σκυτάλη, οπότε θα σου δοθεί η ευκαιρία να τη γνωρίσεις και να τα πείτε. :)

      Διαγραφή
  12. υπέροχα συνεχίζεται η φωτογραφική σκυτάλη
    τελεια Αναστασια μου
    συγχαρητηρια

    καλες γιορτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά, Κικίτσα μου. Καλές γιορτές να' χεις κι εσύ. :)

      Διαγραφή
  13. έτοιμη η αταξία μου χιχιχι
    https://maniaskalinyxta.wordpress.com/2018/12/11/na-pas-na-gamithis-psevdesthisi/
    Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία της φωτογραφίας που διάλεξες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν είναι τέτοιες οι αταξίες σου, τότε από μένα έχεις ελευθέρας να τα κάνεις όλα ρημαδιό. Εγώ ευχαριστώ για τη ματιά σου στη φωτογραφία μου. Και, μα τον Τουτάτη, να στήσεις καραούλι και στην επόμενη σκυτάλη. Εσένα θέλω ως συνέχειά μου. ☺️

      Διαγραφή
  14. Καλά Λυσίππη μου με γοήτευσες στα βήματα του χορού σου ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, ανάμεσα στις ρίζες και στο σήμερα! Υπέροχη η έμπνευση σου με τον μοναδικό τρόπο σου δοσμένη! Μου αρέσει και μου αρέσεις μαιμουδίτσα μου! Σ' ευχαριστώ πολύ και πάνω που ήμουν έτοιμη να δακρύσω για την εικόνα της Μάνιας μας έκανε την έκπληξη! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, πολύτιμος στυλοβάτης το Μαιρούλι μας, παιδιά. Τι τη γκρίνια μου άντεξε αγόγγυστα, τι έβαλε στη θέση του τον απατεωνίσκο εαυτό μου (γιατί δεν σας είπα, της έκαμα πρόταση να χακάρει το μπλογκ της Αλεξάνδρας και να αλλάξει τη φωτογραφία, πλερώνοντας όσο όσο)... Και, παρόλα αυτά, μου άφησε και ζούπερ σχόλιο, αντί να με πιάκει απ' το μαλλί και να με φέρει δύο φούρλες. 😂

      Ευγνώμων, Μαιρούλι μου - ελπίζω οι πόρτες να είναι ανοιχτές για μένα και στο επόμενο. 😜

      Σμουάτς! 🥀

      Διαγραφή
  15. Ό,τι θα μπορούσα να πω, το είπε τόσο όμορφα η (το) αννετά...κι!!!
    Εγώ, ας σιωπήσω καλύτερα...
    Εύγε και πάλι εύγε!!!
    Σ' ευχαριστούμε για το "ταξίδι"!!!
    Καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπαμε και στη δική σου ανάρτηση, Ζωή μου. Μεγάλο - μεγάλο ευχαριστώ, καλή μου. 😊

      Διαγραφή
  16. M' αρέσει που αγχώθηκες όταν σου έδωσε η Αλεξάνδρα τη σκυτάλη με τη συγκεκριμένη φωτογραφία!
    Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο, κοριτσάκι μου γλυκό, από εσένα!
    Δεν με έχεις απογοητεύσεις ποτέ και δεν το έκανες ούτε τώρα!
    Όχι, δεν ξέρω τί να περιμένω από εσένα κάθε φορά, αλλά η ομορφιά της ψυχής σου και το μυαλουδάκι σου, πάντα είναι παρόντα!
    Μπράβο, μάτια μου!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά! Καλό ξημέρωμα! Και... χαμογελάμε!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να ξέρετε τι να περιμένετε, όταν δεν ξέρω καλά-καλά ούτε εγώ; 😂

      Α ρε λουκουμάκι, λιώμα με έκανες. Ούτε ευχαριστώ ούτε τίποτα, μόνο μια σφιχτή αγκαλιά για σένα.

      Διαγραφή
  17. Ο τρόπος με τον οποίο είδες το αλλοιωμένο τοπίο και έφτασες στο χορό, με συναρπάζει, Λύσιππή μου. Πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη έμπνευσή σου, κοπέλα μου. Με ταξίδεψες νοερά. Πολλά φιλιά, φίλη μου, και καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός ήταν ο σκοπός μου, Μία μου: να πάρω έναν έναν σας, ξεχωριστά, μαζί μου και να το ζήσουμε παρέα. Χαίρομαι που, όπως φαίνεται, τα κατάφερα.

      Σε φιλώ πολύ! :)

      Διαγραφή
  18. Λυσιππιδιάκι,

    Χόρεψα μαζί σου, αν και οι δυο μάλλον υγρά μάτια είχαμε, ανακατεμένη με τον ιδρώτα η συγκίνηση. Τα βήματά μας, του νου, του σώματος, του παρόντος, του παρελθόντος, μπροστά και πίσω, τακτικά ή άτακτα, πάντως δε φαίνεται κι αυτά να ξέρουν πού πάνε.
    Δεν πειράζει. Ας μην ξέρουν. Ποιοι είμαστε που νομίσαμε ότι κάποτε θα μάθουμε; Σημασία έχει ο χορός. Είδες; Χαμογέλασες στο τέλος. Σαν για να δείξεις στην κυρία ότι αυτό το ταξίδι που έκανες, που κάνεις, από τις ρίζες σου στον πεζόδρομο του χορού, αυτό με τα τόσα δάκρυα που έχει χαρίσει, αυτό, ένα χαμόγελο είναι όλο.
    Και καλά θα κάνει η καλή κυρία να το αποτυπώσει στο κινητό της.

    (Δεν είπα πόσο μου άρεσε το κείμενό σου. Ή μήπως με όλο αυτό το τριβέλισμα που προκάλεσε, με το χορό αυτό των σκέψεων και των αντι-δράσεων, το είπα; :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα χορταστικά κι εύστοχα τα σχόλιά σου, Διονύση μου. Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ γι' αυτό. Ειδικά το "ποιοι είμαστε που νομίσαμε ότι κάποτε θα μάθουμε;" είναι γροθιά στο στομάχι, που νομίζω μόνο μεγαλώνοντας τη νιώθουμε και μας προκαλεί αυτή τη δυσφορία (μάλλον αυτό θα λέγεται ωριμότητα). Μάλιστα, ίσως να περικλείεται κι αυτό στον στροβιλισμό των σκέψεων μας όσο ήμασταν στο κατώφλι τού σπιτιού μας. Το δάκρυ κορόμηλο για πολλά, όπως βλέπεις. Μα το χαμόγελο, ο χορός και τα βήματα -όσο μπερδεμένα και να είναι- είναι επιτακτικά, γιατί δεν βγαίνει αλλιώς. Το μαθαίνουμε κι αυτό, μεγαλώνοντας.

      (Ε, όσο κι εάν καταλαβαίνουμε μερικά πράγματα, μας αρέσει να τ'ακούμε ξανά και ξανά. Έτσι δεν είναι; ☺️)

      Διαγραφή
  19. Τι να πω;;; Νιώθω ότι το έγραψες για μένα... Δεν είναι ένα ωραίο κείμενο, ένα υπέροχο κείμενο, είναι... για μένα!!! Δεν ξέρω πώς το κατάφερες αυτό, Λυσιππάκι μου...Έδωσες στο χορό το νόημα που δεν κατάφερα να δώσω εγώ! Και είναι ένα νόημα δικό μου, που με εκφράζει, βρε κορίτσι!Αληθινά συγκινημένη, νομίζω δεν σχολιάζω, παραληρώ... χι,χι!
    Σε ευχαριστώ! Φιλιά πολλά και καρδούλες και αγκαλιές!!!!
    Οπότε, τώρα που τα κατάφερες... είμαστε πάλι φίλες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να σχολιάσω τη φωτό σου: με δικαιώνεις! Πιο δύσκολη πεθαίνεις, τι, όχι;;;

      Διαγραφή
    2. Θα ξεκινήσω από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή με γέλια. Κι εγώ θα έπαιρνα όρκο ότι είναι εύκολη και δίνει τόσα πατήματα για διάφορες οπτικές. Ε, μετά από τέτοιο σχόλιο είναι να μην είμαστε και πάλι φίλες (που και πριν ήμασταν, αλλά σου έκαμα νάζια και πείσματα!🌹); Όσο για το κύριο σχόλιο, το κυρίως πιάτο, ήταν τόσο εύγευστο. Περίμενα με αγωνία να φανείς, να δω πόσο σε άγγιξε, εάν το είχες φανταστεί έτσι κλπ. Ευχαριστήθηκα πάρα πολύ!

      ΥΓ. Η κυρία με τα πλάνα στο τέλος είσαι εσύ. Ελπίζω να το κατάλαβες. :)

      Διαγραφή
  20. Πάντα υπάρχει κάπου ένα "πατρικό" που περιμένει, μέσα μας...έξω μας, και μας στοιχειώνει όσο μεγαλώνουμε.
    Πολύ συγκινητικό το κείμενο της συμμετοχής σου Λυσίππη μου!
    Με άγγιξε πολύ βαθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, Μαρία μου. Όσες σκόνες και να πέσουν, όσο διπλοκλειδωμένο κι αν νομίζουμε πως το έχουμε είναι βροντερά εκεί, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι. Εκεί βασίζεται κι όλη η συνέχειά μας, βλέπεις.

      Σ' ευχαριστώ πολύ για το επιβραβευτικό πατ πατ στον ώμο. 😊

      Διαγραφή
  21. Δεν ξέρω πώς το κάνεις, να γράφεις κάτι εσύ, αλλά να μπορούμε να το κάνουμε δικό μας. Να το νιώσουμε! Μπράβο σου, Λυσιππάκι σε καμαρώνω!
    Ήσουν εξαιρετική για ακόμα μια φορά.
    Σου στέλνω ένα μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον κάπου θα έχετε κι εσείς ένα μερίδιο σ' αυτό, Μαρινάκι μου. Κι αυτό είναι το πιο όμορφο και σπουδαίο: να έχουμε κοντά μας ανθρώπους να μας καταλαβαίνουν και να μας νιώθουν. 😉

      Διαγραφή
  22. Δεν ήταν οποιοσδήποτε χορός. Δεν ήταν μια απλή βόλτα στην πόλη.
    Ήταν κάτι βαθύτερο... ένα ψυχαναλυτικό πέρα για πέρα κείμενο!
    Το λάτρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τον είχα χάσει αυτόν το χορό, μα βήμα το βήμα τον βρήκα τώρα και νιώθω γοητευμένη!
    Μπράβο!!
    Έδωσες μια υπέροχη ερμηνεία σε μια υπέροχη εικόνα!
    Σε φιλώ και σου εύχομαι μια καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαρία μου, για τα καλά σου λόγια. Πέσανε πολλές "πρόβες" μέχρι να συγχρονιστούν τα βήματα και να τα τυπώσεις το θυμητικό, αλλά νομίζω πως τα κατάφερα, τελικά.

      Πολλά φιλιά, κι αντεύχομαι για ένα καλό & τυχερό '19.

      Διαγραφή
  24. Την σκυταλοδρομία την έχασα κάπου στην πορεία και μάλλον έχασα πολλά. Τι να πω κι εγώ για αυτά τα στοχαστικά βήματα; Καλή σου συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Χριστίνα μου, που ακολούθησες τα βήματα ακόμα και τώρα. Καλή συνέχεια και σε σένα. Να 'σαι καλά. :)

      Διαγραφή