Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ελπίδα

 24 Days Challenge: 'Ε'


Πάλι την βρήκε το ξημέρωμα στο παράθυρό της. Της άρεσε να χάνεται στην παρατήρηση της βαθμιαίας εναλλαγής των σκοτεινών χρωμάτων του ουρανού, έως ότου εξασθενήσουν και χαθούν, δίνοντας την θέση τους στο φως της μέρας. Το φως της μέρας, που τρυπάει τον μαύρο μανδύα και κάνει μπορετή την φανέρωση και της παραμικρής λεπτομέρειας. 

Φθινοπωρινή συννεφιασμένη μέρα, βουρκωμένη. Οι πρώτες ψιχάλες να πέφτουν εξαγνιστικά. Δειλές και σιγανές στην αρχή, και στην συνέχεια ολοένα να δυναμώνουν και να πέφτουν με ένταση στο έδαφος. Βίαιες, όπως οι σκέψεις που σιγοέτρωγαν και βασάνιζαν την Βάσω. Γιατί, παρά τα 32 της χρόνια, υπήρχαν υποψίες πως νοσούσε από μια σπάνια ασθένεια. Κι αυτό την είχε καταρρακώσει, παρότι βρισκόταν ακόμη στην ομίχλη της αβεβαιότητος και τίποτε δεν ήταν σίγουρο, πόσο μάλλον δε η κατάληξη. "Γιατί να μου συμβαίνει αυτό; Και τόσο νωρίς; Γιατί να στερηθώ τη χαρά του να αφήσω σε κάθε όνειρο - βουνό το σημαιάκι της επιτυχίας;" Αυτές οι σκέψεις βούιζαν συνεχώς στο μυαλό της και δεν την άφηναν σε ησυχία, όπως ο τσιριχτός ήχος, που βγάζει το μουσικό όργανο όταν πέφτει στα χέρια ατσούμπαλου κι ατζαμή μουσικού, που σου γρατσουνάει το μυαλό, καταλαμβάνοντάς το πιθαμή προς πιθαμή και σε τρελαίνει.

Ο χρόνος να έχει σταματήσει, αψηφώντας τη συνεχή μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού. Οι μέρες της να παραμένουν ίδιες, απομονωμένες, δίχως την παραμικρή αλλαγή, υπογεγραμμένες με την δική της υπογραφή. Μια φυλάκιση της ύπαρξης, απ' την ίδια την ύπαρξη. Ο ρόλος της σε φυλακισμένο και φύλακα, ταυτοχρόνως. 

Η μόνη της διαφυγή να είναι η ολιγόλεπτη έξοδος απ' το σπίτι, για τα απαραίτητα του σπιτιού και την μόνη συντροφιά της: αλκοόλ και τσιγάρα. Μία διαδρομή την οποία έκανε όσο γινόταν περισσότερο νωρίς. Τότε που όλοι ήταν ακόμα μαγκωμένοι και νωχελικοί, απ' την γλυκιά νάρκη του ύπνου, και δεν είχαν χρόνο για πολλά πολλά, καθώς ήταν βιαστικοί για τις δουλειές τους. Διατηρούσε μια βαθιά αποστροφή στην διασταύρωση βλεμμάτων. Κι είχε μεριμνήσει γι' αυτό, καθώς τελευταίως συνήθιζε να φοράει μαύρα γυαλιά, για να κρύβει τα κόκκινα και πρησμένα, απ' το κλάμα, μάτια της. Και σε συνδυασμό με το καρφωμένο βλέμμα στο πεζοδρόμιο, είχε πετύχει αυτό που ήθελε: να περνάει σχεδόν απαρατήρητη. 

Καθώς γύριζε φορτωμένη με τις σακούλες, κοντοστάθηκε σε ένα σπίτι με κήπο, πλημμυρισμένο στο κόκκινο χρώμα των τριαντάφυλλων. Στο βάθος μια καλοκάγαθη γιαγιούλα, αδυσώπητα σημαδεμένη -εμφανώς- απ' την ταλαιπωρία στο πέρας του χρόνου, σκούπιζε τις πλάκες απ' τα πεσμένα ξερά φύλλα.

-"Σ' αρέσουν τα τριαντάφυλλα;" της είπε γλυκά η γιαγιά, που την είδε να κοιτάζει τρυφερά τις τριανταφυλλιές. 

-"Ναι" της είπε η Βάσω και σχηματίστηκε ένα αδιόρατο χαμόγελο στα χείλη της. "Λατρεύω τα λουλούδια. Ειδικά τα τριαντάφυλλα. Κι αυτό το βαθύ κόκκινο, με το οποίο είναι βαμμένα, μιλάει μέσα σου, σε κατακλύζει."

Τότε η γιαγιά έβγαλε ένα ψαλίδι απ' την ποδιά της κι έκοψε ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο, που μόλις είχε αρχίσει να ανοίγει δειλά δειλά το κεφαλάκι του και να αντικρίζει την ζωή. 

-"Πάρ' το, κορίτσι μου." της είπε με μάτια που χαμογελούσαν, καθώς άπλωνε το χέρι της να της το δώσει. "Και μην στεναχωριέσαι αδίκως, γιατί όλα θα πάνε καλά. Θα το δεις!" 

Η Βάσω άπλωσε μουδιασμένα το χέρι της για να πάρει το τριαντάφυλλο, κοιτάζοντάς την με ένα βλέμμα γιομάτο απορία. 

-"Πήγαινε!" την παρότρυνε καλοσυνάτα η γιαγιά. 

Σαν υπνωτισμένη γύρισε απ' την άλλη και κατευθύνθηκε προς το σπίτι της. Με το που μπήκε μέσα, άφησε στο τραπέζι τα ψώνια και ξεχύθηκε πάλι στους δρόμους, να βρει την γιαγιά και να την ευχαριστήσει. Όμως, δεν έβρισκε το σπίτι κι ο κηπάκος πουθενά δεν ξεχώριζε, παρόλο που βρισκόταν στο σωστό σοκάκι. Ήταν λες κι είχε εξαφανιστεί. Χαμένη καθώς ήταν η ματιά της έπεσε στο πινακάκι: Οδός Ελπίδας. Ανέσυρε πάλι τα λόγια της γιαγιάς "Όλα θα πάνε καλά!". "Ναι, γιαγιά. Όλα θα πάνε καλά!" μουρμούρισε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής.



 
 -Και το όνομα αυτής;
-Ελπίδα.

--------


To 24 Days Challenge είναι μια ιδέα-πρόκληση του mystickland. Πρωταγωνιστούν 24 γράμματα, 24 λέξεις σε 24 ημέρες. Μόνο που εγώ το υλοποιώ κάπως άναρχα στη σειρά των γραμμάτων και στις ημέρες πραγματοποίησής τους.
 
 

18 σχόλια:

  1. όπως πάντα υπέροχο, εξαιρετικά ευαίσθητο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφο Λυσιππάκι μου!
    Και τόσο μα τόσο ελπιδοφόρο... :)
    Φιλάκι γλυκό και την καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε άνυδρους καιρούς, πρέπει να ανατροφοδοτούμε τις ελπίδες μας, ειδεμή το χάσαμε το παιχνίδι.

      Σ' ευχαριστώ πολύ, Λιακαδίτσα μου.
      Καλημέρα!! <3

      Διαγραφή
  3. Συνεχίζω να δηλώνω μαγεμένη από τις ξεχωριστές σου δημοσιεύσεις σε αυτή την πρόκληση!
    Κάθε φορά με ξαφνιάζεις ευχάριστα!
    Φιλάκια πολλά χαρά μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου δίνεις μεγάλη χαρά και μου χαρίζεις πλατιά χαμόγελα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

      Διαγραφή
  4. ενταξει, τι να πω; καταπληκτικο!!! και παλι λίγο ειναι για να το χαρακτηρισει! ξετρελλαθηκα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!Φυσικά δε θα τη γλυτώσεις.Θα ξαναπεράσω για σχολιασμό.Αλλα θα ήθελα αν δεν σου είναι κόπος να έρθεις μέχρι το δικό μου ιστότοπο γιατί σε περιμένει ένα βραβείο απο τον γιο της Ελπίδας.
    Σε ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντοτε γλυκύτατος & ευγενέστατος.
      Σ' ευχαριστώ κι από εδώ για την τιμή που μου έκανες.
      Καλημέρα, αντ' αυτού!! :)

      Διαγραφή
  6. εξαιρετική η γραφή σου και η έμπνευσή σου.
    σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο γλυκό χαμόγελο για το πιο γλυκό κορίτσι.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!! <3

      Διαγραφή
  7. Αυτή η φράση-"Όλα θα πάνε καλά!"- μπορεί να σου δώσει τόση δύναμη και ελπίδα!! :)
    Lysippe, η γραφή σου είναι εξαίσια, το περιεχόμενο του κειμένου μου άρεσε πολύ!
    Χάρηκα που σε βρήκα και θα τα λέμε! Πολύ όμορφος ο χώρος σου, αποπνέει μια ευχάριστη αύρα και αισιοδοξία!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, δεν είναι φοβερό; Μια φρασούλα η οποία μπορεί να αφυπνίσει ανείπωτα αποθέματα θάρρους. Μακάρι να έχουμε όλοι κοντά μας μια γιαγιά Ελπίδα, να μας δίνει το χέρι όταν πέφτουμε και πιάνουμε πάτο. Τέτοια άτομα αξίζουν όσο λίγα πράγματα, ανεκτίμητης αξίας.

      Σ' ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τα γλυκά σου λόγια, paloma μου.
      Να είσαι καλά & καλωσόρισες!!
      Καλημέρα!! :)

      Διαγραφή
  8. Όταν γλυκές ψυχές γεννούν όμορφες σκέψεις και ελπίδες, τέτοιο είναι το αποτέλεσμα.
    Lysippάκι μου για ακόμα μια φορά συγκλόνισες, μάγεψες και πρέπει να αποθεωθείς.
    Σε αποθεώνω!!
    Να περνάς όμορφα και να χαμογελάς κοριτσάκι μου.
    Καλό απογευματάκι. Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω εγώ μετά απ' όλα αυτά; Μου λες; Μ' έκανες κομματάκια.
      ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, με συγκινείς!!

      Διαγραφή
  9. Πωπω με έκανες να ανατριχιάσω! Τι απίστευτη ιστορία έγραψες πάλι! Μπράβο Λυσιππάκι μου! Έχεις υπέροχη έμπνευση και αυτό το παιχνίδι-πρόκληση την αναδεικνύει και πιο πολύ! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άχου, πόσο σ' ευχαριστώ, μαναράκι μου καλό. Με σκλαβώνεις με τα υπέροχα λόγια σου. Να 'σαι καλά!!

      Διαγραφή