Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Βγες με ένα κορίτσι που δε διαβάζει

Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club. Όπου και να την βρεις φρόντισε να είναι με το χαμόγελο στα χείλη και σιγουρέψου ότι αυτό γίνεται πλατύτερο όταν η παρέα της στρέφει αλλού την προσοχή της. Στην πορεία, απασχόλησε την με ελαφριά κουβεντούλα, διάλεξε «πεσιματικές» ατάκες χαμογελώντας αμυδρά και με νόημα. Και ενώ η νύχτα μπαίνει για τα καλά οδήγησε την στην πόρτα της εξόδου. Μην δώσεις σημασία στην όποια αβάσταχτη κούραση μπορεί προς στιγμήν να σε λυγίζει. Φίλησε την κάτω από την τρεμάμενη λάμψη της λάμπας του δρόμου ενώ βρέχει, όπως έχεις δει στις ταινίες, υποκρινόμενος ωστόσο ότι η σκηνή δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία. Πήγαινε την στο διαμέρισμα σου και απάλλαξε τον εαυτό σου από τον ψυχαναγκασμό του «κάνω έρωτα». Απλά πήδηξε την.
Στη πορεία άσε το βιαστικό συμβόλαιο που υπέγραψες –ούτε που κατάλαβες πως- να εξελιχθεί αργά και βασανιστικά σε σχέση. Βρες κοινά ενδιαφέροντα και θέματα προς συζήτηση όπως το σούσι ή η μουσική. Φρόντισε να κτίσεις γύρω από αυτό ένα πολύ γερό οικοδόμημα, πασπαλισμένο με την αίσθηση της αίγλης του ιερού χώρου στον οποίο καταφεύγεις κάθε φορά που η ατμόσφαιρα μεταξύ σας γίνεται χλιαρή και τα βράδια ατελείωτα. Μην σκέφτεσαι ιδιαίτερα και άσε απλώς τους μήνες να περνούν. Πρότεινε της να συζήσετε και άφησε στην ίδια την ευθύνη της διακόσμησης. Αναλώσου σε ανούσιους καβγάδες τύπου «κλείνουμε την κωλοκουρτίνα στην ντουσιέρα για να μην πιάσει μάκα» και άσε να περάσει ένας χρόνος χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Από εδώ και εμπρός ξεκίνα να παίρνεις χαμπάρι. 
Στο μυαλό σου στριφογυρνάει η ιδέα ότι είναι μάλλον καιρός να παντρευτείτε, αλλιώς όλη η ιστορία θα είναι χαμένος χρόνος. Κάλεσε την λοιπόν για δείπνο σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο με ονειρική θέα πολύ εκτός των οικονομικών σου δυνατοτήτων. Με μακάριο ύφος ζήτησε από το σερβιτόρο να της φέρει ένα ποτήρι σαμπάνια αφού έχει βάλει μέσα ένα αξιοπρεπές δακτυλίδι. Όταν το προσέξει κάνε της πρόταση με όσο ενθουσιασμό και ειλικρίνεια μπορείς να επιστρατεύσεις. Μην σε νοιάξει ιδιαίτερα αν νοιώσεις την καρδιά σου να χτυπά σαν ταμπούρλο. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν δεν μπορείς να την νοιώσεις καθόλου. Εάν μεσολαβήσει χειροκρότημα κάνε σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν κλάψει, χαμογέλασε σαν να είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Αν δεν κλάψει κάνε το ίδιο. 
Άσε τα χρόνια να περνούν δίχως να δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Ασχολήσου με την καριέρα σου, αγόρασε ένα σπίτι, κάνε δύο εντυπωσιακά παιδιά. Προσπάθησε να τα μεγαλώσεις καλά. Σταδιακά μπορείς να αρχίσεις να νοιώθεις αποτυχημένος. Απώλεσε λοιπόν την ύπαρξη σου μέσα σε μια βαρετή μονοτονία, σε μια μονοδιάστατη θλίψη. Πέρασε την κρίση της μέσης ηλικίας. Γέρασε. Στοχάσου πάνω στην ελλιπή πραγματοποίηση των στόχων σου. Κάποιες φορές νοιώσε ευχαριστημένος αλλά κυρίως νοιώσε κενός και ελαφρύς. Κατά την διάρκεια περιπάτων νοιώσε σαν να μην υπάρχει πια επιστροφή ή σαν να είσαι έτοιμος να σε πάρει ο άνεμος. Στο τέλος συμβιβάσου με μια θανατηφόρα ασθένεια και αποδήμησε εις Κύριον αλλά…μόνο αφού έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το κορίτσι που δεν διάβαζε η καρδιά σου δεν σκίρτησε ποτέ από οποιοδήποτε πάθος, και κανένας δεν θα γράψει την ιστορία της ζωής σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πεθάνει και αυτή μόνο με την αμυδρή και μέτριας έντασης θλίψη ότι η ικανότητα της να αγαπάει έπεσε στο κενό. 
Κάνε αυτά τα πράγματα, γαμώτο, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κορίτσι που διαβάζει. Κάνε τα, σου λέω, γιατί μια ζωή στο καθαρτήριο είναι καλύτερη από μια ζωή στην κόλαση. Κάνε τα γιατί το κορίτσι αυτό είναι γνώστρια του λεξιλογίου που μπορεί να περιγράψει αυτή την ακαθόριστη δυσαρέσκεια ως μια ανεκπλήρωτη ζωή. Ένα λεξιλόγιο που αναλύει την εσωτερική ομορφιά του κόσμου και την κάνει δυνατή αναγκαιότητα αντί για φαντασιακή αναζήτηση. Το κορίτσι που διαβάζει έχει πρόσβαση σε ένα λεξιλόγιο που μπορεί να διακρίνει μεταξύ της απατηλής και απαθούς ρητορικής κάποιου που δεν μπορεί να την αγαπήσει, και της άναρθρης απελπισίας κάποιου που την αγαπάει πολύ. Ένα λεξιλόγιο που, γαμώτο, κάνει την κενού περιεχομένου σοφιστεία μου ένα φτηνό κόλπο. 
Κάνε τα γιατί το κορίτσι που διαβάζει κατανοεί σύνταξη. Η λογοτεχνία την έχει διδάξει ότι οι στιγμές τρυφερότητας έρχονται σε σποραδικά αλλά αναγνωρίσιμα διαλείμματα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ζωή δεν έχει γραμμική πορεία, και θεωρεί δεδομένο ότι η παρακμή ρέει στην ίδια κατεύθυνση με την απογοήτευση. Ένα κορίτσι που έχει εμβαθύνει στη σύνταξη του λόγου αναγνωρίζει στις ακανόνιστες διστακτικές παύσεις ανάμεσα σε δύο ανάσες τη φύση του ψέματος. Επίσης, αντιλαμβάνεται τη διαφορά της μεμονωμένης στιγμής θυμού από την μόνιμη συνήθεια κάποιου να είναι πικρός και κυνικός ανεξάρτητα λόγου ή αιτίας· αυτή η συνήθεια θα παραμείνει ζωντανή και όταν έχει πακετάρει τα πράγματα της, έχει αποχαιρετήσει απρόθυμα, έχει αποφασίσει ότι πρόκειται για παύση και όχι για τελεία και…προφανώς θα συνεχίζεται εις τον αιώνα τον αιώνων αμήν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το συντακτικό που ταιριάζει στο ρυθμό και στους κυματισμούς ενός «αγαθού» βίου. 
Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει γιατί το κορίτσι που διαβάζει γνωρίζει τη σημαντικότητα της πλοκής, μπορεί να εντοπίσει που τελειώνει ο πρόλογος καθώς και τις αιχμηρές εντάσεις της κορύφωσης. Τις νοιώθει στο πετσί της. Το κορίτσι που διαβάζει θα είναι υπομονετική σε μια διακοπή της δράσης, θα επισπεύσει τη λύση. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει την αναπόφευκτη βαρύτητα του τέλους. Βρίσκεται στο στοιχείο της. Έχει αποχαιρετήσει χιλιάδες ήρωες με ένα σούβλισμα θλίψης όλο κ’ όλο στην καρδιά. 
Μην βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί τα κορίτσια αυτά είναι που αφηγούνται τις ιστορίες. Εσύ και ο Τζόυς, εσύ και ο Ναμπόκοφ, εσύ και η Γουλφ. Εσύ στη βιβλιοθήκη, στο διάδρομο αναμονής του μετρό, στη γωνία του καφέ, στο παράθυρο του δωματίου σου. Εσύ που αιωνίως κάνεις την ζωή μου αφόρητη. Το κορίτσι που διαβάζει έχει βγάλει έξω το τεφτέρι της ζωής της και είναι γεμάτο νόημα. Προσέχει οι αφηγήσεις της να είναι πλούσιες, το υποστηρικτικό καστ χρωματιστό και η γραμματοσειρά έντονη. Εσύ, το κορίτσι που διαβάζει, με κάνεις να θέλω να είμαι όλα αυτά που δεν είμαι. Αλλά είμαι αδύναμος και θα σε απογοητεύσω, αφού αυτό που έχεις ονειρευτεί είναι καλύτερο από αυτό που είμαι. Δεν θα δεχόσουν ποτέ τη ζωή για την οποία μιλούσα προηγουμένως. Δεν θα δεχόσουν τίποτα λιγότερο από πάθος, τελειότητα και μια ζωή άξια να αφηγηθεί. Αυτό ήταν. Τελείωσα μαζί σου κορίτσι που διαβάζει. Και μην ξεχάσεις με το επόμενο τραίνο να πάρεις και τον Χεμινγκγουέι μαζί σου. Σε μισώ. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ σε μισώ.
Πηγή εδώ κι εδώ


Μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, θα μπορούσε να σου αφήσει μια αλγεινή γεύση. Να σου προσδώσει την εντύπωση της απογοήτευσης, του θυμού, την αίσθηση κατωτερότητας και παραίτησης του γράφοντος, ή ακόμα και την κατακραυγή στην έλλειψη καλλιέργειας πνεύματος, που σώνει και ντε σε μεταμορφώνει σ' ένα μαλθακό και ρηχό ανθρωπάκι, δίχως ωριμότητα και δεξιότητες για να χειριστείς τις καταστάσεις και τις φάσεις μίας σχέσης. Υποχείριο, μαριονέτα κι ανάξια ύπαρξη. Να σε κάνει να ανασύρεις την εύστοχη παροιμία: όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο και το υπερφίαλο Εγώ, που ξέρει να μαρκάρει με άγριο κι επίμονο τρόπο, και δεν αφήνει περιθώρια ερωτηματικού. Ξέρει να βάζει τελεία μετά βεβαιότητος.

Με μία δεύτερη και προσεκτικότερη ανάγνωση, αρχίζεις να ποντάρεις στο αλληγορικό του κειμένου. Μία λέξη-κλειδί, που διαλύει τα ερέβη και πλημμυρίζει το μυαλό με άπλετο φως, και γεννά μία ακολουθία στοχασμών.

 Η πεμπτουσία είναι διαφορετική, κατ' εμέ, κι η εμμονή στην ακριβή έννοια των λέξεων, θα ήτο άσκοπη. Δεν υπάρχει μισογυνισμός ή οτιδήποτε άλλο. Επίτηδες είναι δοσμένο έτσι, και σκοπός αυτού: η σκέψη και το ανασκούμπωμα

Θίγει τις δύο κατηγορίες των ανθρώπων...

α) αυτούς που, για τον άλφα ή βήτα λόγο, ζουν μια ζωή γεμάτη στον συμβιβασμό

και β) τα αδάμαστα πνεύματα. Αυτούς που ξέρουν -και δεν δειλιάζουν- να δίνουν μια και να γκρεμίζουν το τσαρδί τους. Να μεταναστεύουν και να το φτιάχνουν αλλού, δίπλα σε πανσέδες και μαργαρίτες. Γιατί είναι συνειδητοποιημένοι στο τι θέλουν και τι ζητούν. Κι αν δεν το βρίσκουν, πάνε παρακάτω. Δεν εθελοτυφλούν και δεν συμβιβάζονται. Δεν εμμένουν σε στεγνές καταστάσεις, καταπίνοντας πίκρες και κενά, μόνο και μόνο, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την ταμπέλα του loser ή επειδή είναι καλοβολεμένοι και με χίλιες δυο ανασφάλειες.

Βεβαίως, θέλει τόλμη να τα κάνεις όλα κεραμιδαριό, και, αναντίρρητα, δεν είναι εύκολο. Γι' αυτό, εξ αρχής, όσο είναι νωρίς, δεν πρέπει να αναλώνεσαι με τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα ντύσεις ως σωστά. Το αποτέλεσμα, που θα καταφέρεις, θα είναι μια κακοβαμμένη και κακοντυμένη κούκλα. Κι η παράσταση που θα ανεβάζεις, στο κουκλοθέατρο, θα 'ναι κάτω του μετρίου.




Αν δεν κυνηγήσεις τους στόχους σου πώς θα βρεις την πραγματική ευτυχία; 
Για κάθε μία πόρτα που κλείνει, ανοίγει κάποια άλλη.


Γιατί πρέπει να βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει…. Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club. Όπου και να την βρεις φρόντισε να είναι με το χαμόγελο στα χείλη και σιγουρέψου ότι αυτό γίνεται πλατύτερο όταν η παρέα της στρέφει αλλού την προσοχή της. Στην πορεία, απασχόλησε την με ελαφριά κουβεντούλα, διάλεξε «πεσιματικές» ατάκες χαμογελώντας αμυδρά και με νόημα. Και ενώ η νύχτα μπαίνει για τα καλά οδήγησε την στην πόρτα της εξόδου. Μην δώσεις σημασία στην όποια αβάσταχτη κούραση μπορεί προς στιγμήν να σε λυγίζει. Φίλησε την κάτω από την τρεμάμενη λάμψη της λάμπας του δρόμου ενώ βρέχει, όπως έχεις δει στις ταινίες, υποκρινόμενος ωστόσο ότι η σκηνή δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία. Πήγαινε την στο διαμέρισμα σου και απάλλαξε τον εαυτό σου από τον ψυχαναγκασμό του «κάνω έρωτα». Απλά πήδηξε την. Στη πορεία άσε το βιαστικό συμβόλαιο που υπέγραψες –ούτε που κατάλαβες πως- να εξελιχθεί αργά και βασανιστικά σε σχέση. Βρες κοινά ενδιαφέροντα και θέματα προς συζήτηση όπως το σούσι ή η μουσική. Φρόντισε να κτίσεις γύρω από αυτό ένα πολύ γερό οικοδόμημα, πασπαλισμένο με την αίσθηση της αίγλης του ιερού χώρου στον οποίο καταφεύγεις κάθε φορά που η ατμόσφαιρα μεταξύ σας γίνεται χλιαρή και τα βράδια ατελείωτα. Μην σκέφτεσαι ιδιαίτερα και άσε απλώς τους μήνες να περνούν. Πρότεινε της να συζήσετε και άφησε στην ίδια την ευθύνη της διακόσμησης. Αναλώσου σε ανούσιους καβγάδες τύπου «κλείνουμε την κωλοκουρτίνα στην ντουσιέρα για να μην πιάσει μάκα» και άσε να περάσει ένας χρόνος χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Από εδώ και εμπρός ξεκίνα να παίρνεις χαμπάρι. Στο μυαλό σου στριφογυρνάει η ιδέα ότι είναι μάλλον καιρός να παντρευτείτε, αλλιώς όλη η ιστορία θα είναι χαμένος χρόνος. Κάλεσε την λοιπόν για δείπνο σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο με ονειρική θέα πολύ εκτός των οικονομικών σου δυνατοτήτων. Με μακάριο ύφος ζήτησε από το σερβιτόρο να της φέρει ένα ποτήρι σαμπάνια αφού έχει βάλει μέσα ένα αξιοπρεπές δακτυλίδι. Όταν το προσέξει κάνε της πρόταση με όσο ενθουσιασμό και ειλικρίνεια μπορείς να επιστρατεύσεις. Μην σε νοιάξει ιδιαίτερα αν νοιώσεις την καρδιά σου να χτυπά σαν ταμπούρλο. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν δεν μπορείς να την νοιώσεις καθόλου. Εάν μεσολαβήσει χειροκρότημα κάνε σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν κλάψει, χαμογέλασε σαν να είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Αν δεν κλάψει κάνε το ίδιο. Άσε τα χρόνια να περνούν δίχως να δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Ασχολήσου με την καριέρα σου, αγόρασε ένα σπίτι, κάνε δύο εντυπωσιακά παιδιά. Προσπάθησε να τα μεγαλώσεις καλά. Σταδιακά μπορείς να αρχίσεις να νοιώθεις αποτυχημένος. Απώλεσε λοιπόν την ύπαρξη σου μέσα σε μια βαρετή μονοτονία, σε μια μονοδιάστατη θλίψη. Πέρασε την κρίση της μέσης ηλικίας. Γέρασε. Στοχάσου πάνω στην ελλιπή πραγματοποίηση των στόχων σου. Κάποιες φορές νοιώσε ευχαριστημένος αλλά κυρίως νοιώσε κενός και ελαφρύς. Κατά την διάρκεια περιπάτων νοιώσε σαν να μην υπάρχει πια επιστροφή ή σαν να είσαι έτοιμος να σε πάρει ο άνεμος. Στο τέλος συμβιβάσου με μια θανατηφόρα ασθένεια και αποδήμησε εις Κύριον αλλά…μόνο αφού έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το κορίτσι που δεν διάβαζε η καρδιά σου δεν σκίρτησε ποτέ από οποιοδήποτε πάθος, και κανένας δεν θα γράψει την ιστορία της ζωής σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πεθάνει και αυτή μόνο με την αμυδρή και μέτριας έντασης θλίψη ότι η ικανότητα της να αγαπάει έπεσε στο κενό. Κάνε αυτά τα πράγματα, γαμώτο, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κορίτσι που διαβάζει. Κάνε τα, σου λέω, γιατί μια ζωή στο καθαρτήριο είναι καλύτερη από μια ζωή στην κόλαση. Κάνε τα γιατί το κορίτσι αυτό είναι γνώστρια του λεξιλογίου που μπορεί να περιγράψει αυτή την ακαθόριστη δυσαρέσκεια ως μια ανεκπλήρωτη ζωή. Ένα λεξιλόγιο που αναλύει την εσωτερική ομορφιά του κόσμου και την κάνει δυνατή αναγκαιότητα αντί για φαντασιακή αναζήτηση. Το κορίτσι που διαβάζει έχει πρόσβαση σε ένα λεξιλόγιο που μπορεί να διακρίνει μεταξύ της απατηλής και απαθούς ρητορικής κάποιου που δεν μπορεί να την αγαπήσει, και της άναρθρης απελπισίας κάποιου που την αγαπάει πολύ. Ένα λεξιλόγιο που, γαμώτο, κάνει την κενού περιεχομένου σοφιστεία μου ένα φτηνό κόλπο. Κάνε τα γιατί το κορίτσι που διαβάζει κατανοεί σύνταξη. Η λογοτεχνία την έχει διδάξει ότι οι στιγμές τρυφερότητας έρχονται σε σποραδικά αλλά αναγνωρίσιμα διαλείμματα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ζωή δεν έχει γραμμική πορεία, και θεωρεί δεδομένο ότι η παρακμή ρέει στην ίδια κατεύθυνση με την απογοήτευση. Ένα κορίτσι που έχει εμβαθύνει στη σύνταξη του λόγου αναγνωρίζει στις ακανόνιστες διστακτικές παύσεις ανάμεσα σε δύο ανάσες τη φύση του ψέματος. Επίσης, αντιλαμβάνεται τη διαφορά της μεμονωμένης στιγμής θυμού από την μόνιμη συνήθεια κάποιου να είναι πικρός και κυνικός ανεξάρτητα λόγου ή αιτίας· αυτή η συνήθεια θα παραμείνει ζωντανή και όταν έχει πακετάρει τα πράγματα της, έχει αποχαιρετήσει απρόθυμα, έχει αποφασίσει ότι πρόκειται για παύση και όχι για τελεία και…προφανώς θα συνεχίζεται εις τον αιώνα τον αιώνων αμήν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το συντακτικό που ταιριάζει στο ρυθμό και στους κυματισμούς ενός «αγαθού» βίου. Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει γιατί το κορίτσι που διαβάζει γνωρίζει τη σημαντικότητα της πλοκής, μπορεί να εντοπίσει που τελειώνει ο πρόλογος καθώς και τις αιχμηρές εντάσεις της κορύφωσης. Τις νοιώθει στο πετσί της. Το κορίτσι που διαβάζει θα είναι υπομονετική σε μια διακοπή της δράσης, θα επισπεύσει τη λύση. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει την αναπόφευκτη βαρύτητα του τέλους. Βρίσκεται στο στοιχείο της. Έχει αποχαιρετήσει χιλιάδες ήρωες με ένα σούβλισμα θλίψης όλο κ’ όλο στην καρδιά. Μην βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί τα κορίτσια αυτά είναι που αφηγούνται τις ιστορίες. Εσύ και ο Τζόυς, εσύ και ο Ναμπόκοφ, εσύ και η Γουλφ. Εσύ στη βιβλιοθήκη, στο διάδρομο αναμονής του μετρό, στη γωνία του καφέ, στο παράθυρο του δωματίου σου. Εσύ που αιωνίως κάνεις την ζωή μου αφόρητη. Το κορίτσι που διαβάζει έχει βγάλει έξω το τεφτέρι της ζωής της και είναι γεμάτο νόημα. Προσέχει οι αφηγήσεις της να είναι πλούσιες, το υποστηρικτικό καστ χρωματιστό και η γραμματοσειρά έντονη. Εσύ, το κορίτσι που διαβάζει, με κάνεις να θέλω να είμαι όλα αυτά που δεν είμαι. Αλλά είμαι αδύναμος και θα σε απογοητεύσω, αφού αυτό που έχεις ονειρευτεί είναι καλύτερο από αυτό που είμαι. Δεν θα δεχόσουν ποτέ τη ζωή για την οποία μιλούσα προηγουμένως. Δεν θα δεχόσουν τίποτα λιγότερο από πάθος, τελειότητα και μια ζωή άξια να αφηγηθεί. Αυτό ήταν. Τελείωσα μαζί σου κορίτσι που διαβάζει. Και μην ξεχάσεις με το επόμενο τραίνο να πάρεις και τον Χεμινγκγουέι μαζί σου. Σε μισώ. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ σε μισώ. Πηγή: www.lifo.gr
Γιατί πρέπει να βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει…. Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club. Όπου και να την βρεις φρόντισε να είναι με το χαμόγελο στα χείλη και σιγουρέψου ότι αυτό γίνεται πλατύτερο όταν η παρέα της στρέφει αλλού την προσοχή της. Στην πορεία, απασχόλησε την με ελαφριά κουβεντούλα, διάλεξε «πεσιματικές» ατάκες χαμογελώντας αμυδρά και με νόημα. Και ενώ η νύχτα μπαίνει για τα καλά οδήγησε την στην πόρτα της εξόδου. Μην δώσεις σημασία στην όποια αβάσταχτη κούραση μπορεί προς στιγμήν να σε λυγίζει. Φίλησε την κάτω από την τρεμάμενη λάμψη της λάμπας του δρόμου ενώ βρέχει, όπως έχεις δει στις ταινίες, υποκρινόμενος ωστόσο ότι η σκηνή δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία. Πήγαινε την στο διαμέρισμα σου και απάλλαξε τον εαυτό σου από τον ψυχαναγκασμό του «κάνω έρωτα». Απλά πήδηξε την. Στη πορεία άσε το βιαστικό συμβόλαιο που υπέγραψες –ούτε που κατάλαβες πως- να εξελιχθεί αργά και βασανιστικά σε σχέση. Βρες κοινά ενδιαφέροντα και θέματα προς συζήτηση όπως το σούσι ή η μουσική. Φρόντισε να κτίσεις γύρω από αυτό ένα πολύ γερό οικοδόμημα, πασπαλισμένο με την αίσθηση της αίγλης του ιερού χώρου στον οποίο καταφεύγεις κάθε φορά που η ατμόσφαιρα μεταξύ σας γίνεται χλιαρή και τα βράδια ατελείωτα. Μην σκέφτεσαι ιδιαίτερα και άσε απλώς τους μήνες να περνούν. Πρότεινε της να συζήσετε και άφησε στην ίδια την ευθύνη της διακόσμησης. Αναλώσου σε ανούσιους καβγάδες τύπου «κλείνουμε την κωλοκουρτίνα στην ντουσιέρα για να μην πιάσει μάκα» και άσε να περάσει ένας χρόνος χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Από εδώ και εμπρός ξεκίνα να παίρνεις χαμπάρι. Στο μυαλό σου στριφογυρνάει η ιδέα ότι είναι μάλλον καιρός να παντρευτείτε, αλλιώς όλη η ιστορία θα είναι χαμένος χρόνος. Κάλεσε την λοιπόν για δείπνο σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο με ονειρική θέα πολύ εκτός των οικονομικών σου δυνατοτήτων. Με μακάριο ύφος ζήτησε από το σερβιτόρο να της φέρει ένα ποτήρι σαμπάνια αφού έχει βάλει μέσα ένα αξιοπρεπές δακτυλίδι. Όταν το προσέξει κάνε της πρόταση με όσο ενθουσιασμό και ειλικρίνεια μπορείς να επιστρατεύσεις. Μην σε νοιάξει ιδιαίτερα αν νοιώσεις την καρδιά σου να χτυπά σαν ταμπούρλο. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν δεν μπορείς να την νοιώσεις καθόλου. Εάν μεσολαβήσει χειροκρότημα κάνε σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν κλάψει, χαμογέλασε σαν να είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Αν δεν κλάψει κάνε το ίδιο. Άσε τα χρόνια να περνούν δίχως να δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Ασχολήσου με την καριέρα σου, αγόρασε ένα σπίτι, κάνε δύο εντυπωσιακά παιδιά. Προσπάθησε να τα μεγαλώσεις καλά. Σταδιακά μπορείς να αρχίσεις να νοιώθεις αποτυχημένος. Απώλεσε λοιπόν την ύπαρξη σου μέσα σε μια βαρετή μονοτονία, σε μια μονοδιάστατη θλίψη. Πέρασε την κρίση της μέσης ηλικίας. Γέρασε. Στοχάσου πάνω στην ελλιπή πραγματοποίηση των στόχων σου. Κάποιες φορές νοιώσε ευχαριστημένος αλλά κυρίως νοιώσε κενός και ελαφρύς. Κατά την διάρκεια περιπάτων νοιώσε σαν να μην υπάρχει πια επιστροφή ή σαν να είσαι έτοιμος να σε πάρει ο άνεμος. Στο τέλος συμβιβάσου με μια θανατηφόρα ασθένεια και αποδήμησε εις Κύριον αλλά…μόνο αφού έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το κορίτσι που δεν διάβαζε η καρδιά σου δεν σκίρτησε ποτέ από οποιοδήποτε πάθος, και κανένας δεν θα γράψει την ιστορία της ζωής σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πεθάνει και αυτή μόνο με την αμυδρή και μέτριας έντασης θλίψη ότι η ικανότητα της να αγαπάει έπεσε στο κενό. Κάνε αυτά τα πράγματα, γαμώτο, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κορίτσι που διαβάζει. Κάνε τα, σου λέω, γιατί μια ζωή στο καθαρτήριο είναι καλύτερη από μια ζωή στην κόλαση. Κάνε τα γιατί το κορίτσι αυτό είναι γνώστρια του λεξιλογίου που μπορεί να περιγράψει αυτή την ακαθόριστη δυσαρέσκεια ως μια ανεκπλήρωτη ζωή. Ένα λεξιλόγιο που αναλύει την εσωτερική ομορφιά του κόσμου και την κάνει δυνατή αναγκαιότητα αντί για φαντασιακή αναζήτηση. Το κορίτσι που διαβάζει έχει πρόσβαση σε ένα λεξιλόγιο που μπορεί να διακρίνει μεταξύ της απατηλής και απαθούς ρητορικής κάποιου που δεν μπορεί να την αγαπήσει, και της άναρθρης απελπισίας κάποιου που την αγαπάει πολύ. Ένα λεξιλόγιο που, γαμώτο, κάνει την κενού περιεχομένου σοφιστεία μου ένα φτηνό κόλπο. Κάνε τα γιατί το κορίτσι που διαβάζει κατανοεί σύνταξη. Η λογοτεχνία την έχει διδάξει ότι οι στιγμές τρυφερότητας έρχονται σε σποραδικά αλλά αναγνωρίσιμα διαλείμματα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ζωή δεν έχει γραμμική πορεία, και θεωρεί δεδομένο ότι η παρακμή ρέει στην ίδια κατεύθυνση με την απογοήτευση. Ένα κορίτσι που έχει εμβαθύνει στη σύνταξη του λόγου αναγνωρίζει στις ακανόνιστες διστακτικές παύσεις ανάμεσα σε δύο ανάσες τη φύση του ψέματος. Επίσης, αντιλαμβάνεται τη διαφορά της μεμονωμένης στιγμής θυμού από την μόνιμη συνήθεια κάποιου να είναι πικρός και κυνικός ανεξάρτητα λόγου ή αιτίας· αυτή η συνήθεια θα παραμείνει ζωντανή και όταν έχει πακετάρει τα πράγματα της, έχει αποχαιρετήσει απρόθυμα, έχει αποφασίσει ότι πρόκειται για παύση και όχι για τελεία και…προφανώς θα συνεχίζεται εις τον αιώνα τον αιώνων αμήν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το συντακτικό που ταιριάζει στο ρυθμό και στους κυματισμούς ενός «αγαθού» βίου. Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει γιατί το κορίτσι που διαβάζει γνωρίζει τη σημαντικότητα της πλοκής, μπορεί να εντοπίσει που τελειώνει ο πρόλογος καθώς και τις αιχμηρές εντάσεις της κορύφωσης. Τις νοιώθει στο πετσί της. Το κορίτσι που διαβάζει θα είναι υπομονετική σε μια διακοπή της δράσης, θα επισπεύσει τη λύση. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει την αναπόφευκτη βαρύτητα του τέλους. Βρίσκεται στο στοιχείο της. Έχει αποχαιρετήσει χιλιάδες ήρωες με ένα σούβλισμα θλίψης όλο κ’ όλο στην καρδιά. Μην βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί τα κορίτσια αυτά είναι που αφηγούνται τις ιστορίες. Εσύ και ο Τζόυς, εσύ και ο Ναμπόκοφ, εσύ και η Γουλφ. Εσύ στη βιβλιοθήκη, στο διάδρομο αναμονής του μετρό, στη γωνία του καφέ, στο παράθυρο του δωματίου σου. Εσύ που αιωνίως κάνεις την ζωή μου αφόρητη. Το κορίτσι που διαβάζει έχει βγάλει έξω το τεφτέρι της ζωής της και είναι γεμάτο νόημα. Προσέχει οι αφηγήσεις της να είναι πλούσιες, το υποστηρικτικό καστ χρωματιστό και η γραμματοσειρά έντονη. Εσύ, το κορίτσι που διαβάζει, με κάνεις να θέλω να είμαι όλα αυτά που δεν είμαι. Αλλά είμαι αδύναμος και θα σε απογοητεύσω, αφού αυτό που έχεις ονειρευτεί είναι καλύτερο από αυτό που είμαι. Δεν θα δεχόσουν ποτέ τη ζωή για την οποία μιλούσα προηγουμένως. Δεν θα δεχόσουν τίποτα λιγότερο από πάθος, τελειότητα και μια ζωή άξια να αφηγηθεί. Αυτό ήταν. Τελείωσα μαζί σου κορίτσι που διαβάζει. Και μην ξεχάσεις με το επόμενο τραίνο να πάρεις και τον Χεμινγκγουέι μαζί σου. Σε μισώ. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ σε μισώ. Πηγή: www.lifo.gr
Γιατί πρέπει να βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει…. Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει. Ανακάλυψε την στη μελαγχολική ζοφερότητα ενός μπαρ του συρμού, ή στο καπνισμένο, ιδρωμένο και αλκοολούχο χώρο ενός club. Όπου και να την βρεις φρόντισε να είναι με το χαμόγελο στα χείλη και σιγουρέψου ότι αυτό γίνεται πλατύτερο όταν η παρέα της στρέφει αλλού την προσοχή της. Στην πορεία, απασχόλησε την με ελαφριά κουβεντούλα, διάλεξε «πεσιματικές» ατάκες χαμογελώντας αμυδρά και με νόημα. Και ενώ η νύχτα μπαίνει για τα καλά οδήγησε την στην πόρτα της εξόδου. Μην δώσεις σημασία στην όποια αβάσταχτη κούραση μπορεί προς στιγμήν να σε λυγίζει. Φίλησε την κάτω από την τρεμάμενη λάμψη της λάμπας του δρόμου ενώ βρέχει, όπως έχεις δει στις ταινίες, υποκρινόμενος ωστόσο ότι η σκηνή δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία. Πήγαινε την στο διαμέρισμα σου και απάλλαξε τον εαυτό σου από τον ψυχαναγκασμό του «κάνω έρωτα». Απλά πήδηξε την. Στη πορεία άσε το βιαστικό συμβόλαιο που υπέγραψες –ούτε που κατάλαβες πως- να εξελιχθεί αργά και βασανιστικά σε σχέση. Βρες κοινά ενδιαφέροντα και θέματα προς συζήτηση όπως το σούσι ή η μουσική. Φρόντισε να κτίσεις γύρω από αυτό ένα πολύ γερό οικοδόμημα, πασπαλισμένο με την αίσθηση της αίγλης του ιερού χώρου στον οποίο καταφεύγεις κάθε φορά που η ατμόσφαιρα μεταξύ σας γίνεται χλιαρή και τα βράδια ατελείωτα. Μην σκέφτεσαι ιδιαίτερα και άσε απλώς τους μήνες να περνούν. Πρότεινε της να συζήσετε και άφησε στην ίδια την ευθύνη της διακόσμησης. Αναλώσου σε ανούσιους καβγάδες τύπου «κλείνουμε την κωλοκουρτίνα στην ντουσιέρα για να μην πιάσει μάκα» και άσε να περάσει ένας χρόνος χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Από εδώ και εμπρός ξεκίνα να παίρνεις χαμπάρι. Στο μυαλό σου στριφογυρνάει η ιδέα ότι είναι μάλλον καιρός να παντρευτείτε, αλλιώς όλη η ιστορία θα είναι χαμένος χρόνος. Κάλεσε την λοιπόν για δείπνο σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο με ονειρική θέα πολύ εκτός των οικονομικών σου δυνατοτήτων. Με μακάριο ύφος ζήτησε από το σερβιτόρο να της φέρει ένα ποτήρι σαμπάνια αφού έχει βάλει μέσα ένα αξιοπρεπές δακτυλίδι. Όταν το προσέξει κάνε της πρόταση με όσο ενθουσιασμό και ειλικρίνεια μπορείς να επιστρατεύσεις. Μην σε νοιάξει ιδιαίτερα αν νοιώσεις την καρδιά σου να χτυπά σαν ταμπούρλο. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν δεν μπορείς να την νοιώσεις καθόλου. Εάν μεσολαβήσει χειροκρότημα κάνε σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν κλάψει, χαμογέλασε σαν να είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Αν δεν κλάψει κάνε το ίδιο. Άσε τα χρόνια να περνούν δίχως να δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Ασχολήσου με την καριέρα σου, αγόρασε ένα σπίτι, κάνε δύο εντυπωσιακά παιδιά. Προσπάθησε να τα μεγαλώσεις καλά. Σταδιακά μπορείς να αρχίσεις να νοιώθεις αποτυχημένος. Απώλεσε λοιπόν την ύπαρξη σου μέσα σε μια βαρετή μονοτονία, σε μια μονοδιάστατη θλίψη. Πέρασε την κρίση της μέσης ηλικίας. Γέρασε. Στοχάσου πάνω στην ελλιπή πραγματοποίηση των στόχων σου. Κάποιες φορές νοιώσε ευχαριστημένος αλλά κυρίως νοιώσε κενός και ελαφρύς. Κατά την διάρκεια περιπάτων νοιώσε σαν να μην υπάρχει πια επιστροφή ή σαν να είσαι έτοιμος να σε πάρει ο άνεμος. Στο τέλος συμβιβάσου με μια θανατηφόρα ασθένεια και αποδήμησε εις Κύριον αλλά…μόνο αφού έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το κορίτσι που δεν διάβαζε η καρδιά σου δεν σκίρτησε ποτέ από οποιοδήποτε πάθος, και κανένας δεν θα γράψει την ιστορία της ζωής σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πεθάνει και αυτή μόνο με την αμυδρή και μέτριας έντασης θλίψη ότι η ικανότητα της να αγαπάει έπεσε στο κενό. Κάνε αυτά τα πράγματα, γαμώτο, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κορίτσι που διαβάζει. Κάνε τα, σου λέω, γιατί μια ζωή στο καθαρτήριο είναι καλύτερη από μια ζωή στην κόλαση. Κάνε τα γιατί το κορίτσι αυτό είναι γνώστρια του λεξιλογίου που μπορεί να περιγράψει αυτή την ακαθόριστη δυσαρέσκεια ως μια ανεκπλήρωτη ζωή. Ένα λεξιλόγιο που αναλύει την εσωτερική ομορφιά του κόσμου και την κάνει δυνατή αναγκαιότητα αντί για φαντασιακή αναζήτηση. Το κορίτσι που διαβάζει έχει πρόσβαση σε ένα λεξιλόγιο που μπορεί να διακρίνει μεταξύ της απατηλής και απαθούς ρητορικής κάποιου που δεν μπορεί να την αγαπήσει, και της άναρθρης απελπισίας κάποιου που την αγαπάει πολύ. Ένα λεξιλόγιο που, γαμώτο, κάνει την κενού περιεχομένου σοφιστεία μου ένα φτηνό κόλπο. Κάνε τα γιατί το κορίτσι που διαβάζει κατανοεί σύνταξη. Η λογοτεχνία την έχει διδάξει ότι οι στιγμές τρυφερότητας έρχονται σε σποραδικά αλλά αναγνωρίσιμα διαλείμματα. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ζωή δεν έχει γραμμική πορεία, και θεωρεί δεδομένο ότι η παρακμή ρέει στην ίδια κατεύθυνση με την απογοήτευση. Ένα κορίτσι που έχει εμβαθύνει στη σύνταξη του λόγου αναγνωρίζει στις ακανόνιστες διστακτικές παύσεις ανάμεσα σε δύο ανάσες τη φύση του ψέματος. Επίσης, αντιλαμβάνεται τη διαφορά της μεμονωμένης στιγμής θυμού από την μόνιμη συνήθεια κάποιου να είναι πικρός και κυνικός ανεξάρτητα λόγου ή αιτίας· αυτή η συνήθεια θα παραμείνει ζωντανή και όταν έχει πακετάρει τα πράγματα της, έχει αποχαιρετήσει απρόθυμα, έχει αποφασίσει ότι πρόκειται για παύση και όχι για τελεία και…προφανώς θα συνεχίζεται εις τον αιώνα τον αιώνων αμήν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το συντακτικό που ταιριάζει στο ρυθμό και στους κυματισμούς ενός «αγαθού» βίου. Βγες ραντεβού με ένα κορίτσι που δεν διαβάζει γιατί το κορίτσι που διαβάζει γνωρίζει τη σημαντικότητα της πλοκής, μπορεί να εντοπίσει που τελειώνει ο πρόλογος καθώς και τις αιχμηρές εντάσεις της κορύφωσης. Τις νοιώθει στο πετσί της. Το κορίτσι που διαβάζει θα είναι υπομονετική σε μια διακοπή της δράσης, θα επισπεύσει τη λύση. Μα πάνω απ’ όλα γνωρίζει την αναπόφευκτη βαρύτητα του τέλους. Βρίσκεται στο στοιχείο της. Έχει αποχαιρετήσει χιλιάδες ήρωες με ένα σούβλισμα θλίψης όλο κ’ όλο στην καρδιά. Μην βγεις ραντεβού με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί τα κορίτσια αυτά είναι που αφηγούνται τις ιστορίες. Εσύ και ο Τζόυς, εσύ και ο Ναμπόκοφ, εσύ και η Γουλφ. Εσύ στη βιβλιοθήκη, στο διάδρομο αναμονής του μετρό, στη γωνία του καφέ, στο παράθυρο του δωματίου σου. Εσύ που αιωνίως κάνεις την ζωή μου αφόρητη. Το κορίτσι που διαβάζει έχει βγάλει έξω το τεφτέρι της ζωής της και είναι γεμάτο νόημα. Προσέχει οι αφηγήσεις της να είναι πλούσιες, το υποστηρικτικό καστ χρωματιστό και η γραμματοσειρά έντονη. Εσύ, το κορίτσι που διαβάζει, με κάνεις να θέλω να είμαι όλα αυτά που δεν είμαι. Αλλά είμαι αδύναμος και θα σε απογοητεύσω, αφού αυτό που έχεις ονειρευτεί είναι καλύτερο από αυτό που είμαι. Δεν θα δεχόσουν ποτέ τη ζωή για την οποία μιλούσα προηγουμένως. Δεν θα δεχόσουν τίποτα λιγότερο από πάθος, τελειότητα και μια ζωή άξια να αφηγηθεί. Αυτό ήταν. Τελείωσα μαζί σου κορίτσι που διαβάζει. Και μην ξεχάσεις με το επόμενο τραίνο να πάρεις και τον Χεμινγκγουέι μαζί σου. Σε μισώ. Δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ σε μισώ. Πηγή: www.lifo.gr

21 σχόλια:

  1. Λένε πως αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα συμβιβασμός. Μα δεν είναι απαραίτητο πως δεν είναι κιόλας.
    Η αλήθεια είναι πως συμβιβασμούς στην ζωή μας θα κληθούμε πολλές φορές να κάνουμε, το θέμα είναι οι επιλογές μας να μας κάνουν πάντα όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένους.
    Πολύ ωραία η ανάρτηση σου, αν μη τι άλλο σε έκανε να σκεφτείς πολλά.
    Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό το "αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς". Δεν είναι απαραίτητα συμβιβασμός, αφού δεν έχεις συνειδητοποιήσει(?) ότι έχεις πάρει τον λάθος δρόμο στο σταυροδρόμι. Συμβιβασμός γίνεται, όταν συνειδητοποιείς πού βρίσκεσαι και παρόλα αυτά κάθεσαι κατσουφιασμένος στην καρέκλα σου με πλεγμένα χέρια.

      Αυτό είναι αλήθεια. Πολλές φορές θα κληθούμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Ας είναι όσο το δυνατόν πιο αμελητέοι, ώστε το σύνολο να μας κάνει ευτυχισμένους -εφόσον δεν μπορούν να αποφευχθούν.

      -Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο και το πέρασμά σου, Μαρίνα. Να 'χεις ένα όμορφο βράδυ Κυριακής, και μια ομορφότερη βδομάδα από αύριο. Φιλούθκια.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο... Και βρίσκει απήχηση μεγάλη στη σημερινή εποχή... Και ποιος άραγε δε συμβιβάστηκε έστω και μία φορά στη ζωή του? Η σωστή κρίση και η ωριμότητα για επιλογές που θα μας κάνουν να ευτυχήσουμε είναι προσόντα που όλο και λιγότεροι διαθέτουν. Καλό σου απόγευμα Lysippe, και μην αφήσεις ποτέ τον εαυτό σου να μείνει στάσιμος, να συνεχίσεις να μάχεσαι για τους στόχους και τα όνειρά σου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχο το σχόλιό σου και πόσο αληθινό.
      Μακάρι να βγαίνουμε, όσο το δυνατόν, πιο γρήγορα απ' τον λήθαργο, και να σηκώνουμε τα μανίκια μας.

      Σ' ευχαριστώ, Αγγελάκι.
      Καλό γλυκό βράδυ.
      Σε φιλώ! :)

      Διαγραφή
  3. Kαλησπέρα... επανέρχομαι αύριο με σχόλιο γιατί αυτή τη στιγμή δε δύναμαι... με κάλυψε όμως όλο το κείμενο απ'ακρη σ'ακρη... κάπως έτσι δεν είναι μήπως τα πράγματα?
    Καλό βράδυ κοριτσάκι μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκινώντας το κείμενο, έπιασα τον εαυτό μου να ενοχλείται ως ένα κορίτσι που δεν έχει διαβάσει πολύ στη ζωή του...
    Τελικά κατέληξα ότι ακόμη κι αν δεν έχεις διαβάσει πολύ στη ζωή σου, αν έχεις πίστη στα όνειρα σου, ποτέ δεν είναι αργά. Πίστη, συνοχή, επιμονή και υπομονή. Και δύο φτερά.
    Ένα κορίτσι που ξεκίνησε να διαβάζει τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ενοχλείσαι, κορίτσι που δεν έχεις διαβάσει πολύ στη ζωή σου. Όποιος κρίνει και ταμπελώνει ανθρώπους για τέτοια πράγματα, δεν αξίζει να ασχολείσαι μαζί του. Απλώς, επιταχύνεται το ξεσκαρτάρισμα και γλιτώνεις αποθέματα επένδυσης (χρόνου, συναισθημάτων κλπ).

      Ένας "αδιάβαστος" μπορεί στο πρακτικό μέρος να καλιγώνει ψύλλο και να αποδειχτεί πιο καλλιεργημένος, εν συγκρίσει με κάποιον "διαβασμένο" θεωρητικό. Το ποιόν, η καλλιέργεια, κι όλα τα ζητούμενα - ουσιώδη συναφή, δεν είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα του διαβάσματος.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!
    Να'μαι πάλι για την δεύτερη ανάγνωση... χθες βράδυ με μισόκλειστα βλεφαρα τι να καταλάβω? Την τύφλα μου μόνη...
    Ευτυχώς που εσύ είδες την αλληγορία στο κείμενο... την ουσία του δηλαδή.
    Πάνω που ήθελα να γράψω ότι είναι ανώριμο και αστοχο να απαξιώνουμε ανθρώπους που δεν διαβάζουν αλλά έχουνε πιει τη ζωή με το κουτάλι και έχουν αποχτήσει κότσια κι εμπειρίες που άλλοι που έχουνε εντριφύσει στον Καμύ δεν έχουν ιδέα, ήρθες με το σχολιασμό σου και το κάλυψες υπέροχα.
    Ας μη βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους... Ξέρω ανθρώπους που διαβάζουν πολύ και είναι τόσο ρηχοί που δεν έχεις κάτι να πεις μαζί τους γιατί διαβάζουν επιφανειακά χωρίς να εμβαθύνουν, χωρίς να τους αφήνει κάτι το κείμενο.
    Και ξέρω ανθρώπους που έχουνε διαβάσει μόνο 2-3 βιβλία σε όλη τους τη ζωή και κάνουν αναλύσεις υπέροχες και έχουνε τόσα να σου πούνε γιατι η ζωή είναι εκεί έξω κι όχι στα βιβλία.
    Τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω! Συγχαρητήρια που είδες την αλληγορία εκεί που αλλοι αποτύχανε γιατί το έχω δει το κείμενο και σε άλλη υπερφίαλη μπλόγκερ που διαρκώς προβάλλει το ποσο πολύ διαβάζει... και ποσα έχει διαβάσει στη ζωή της... Αστοχο τελείως!

    Φιλάκι γλυκιά μου Lysippe!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Λιακαδάκι.
      Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου, στο οποίο με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη. Αν αρκούσε το διάβασμα, για να ανεβούμε levels, δεν θα ήμασταν έτσι. Η βιβλιοθήκη που μοστράρουμε και τα πτυχία που κάνουμε συλλογή, δεν είναι αρκετά. Έρχονται να επεξεργαστούν και να κουμπώσουν με όσα είμαστε και πρεσβεύουμε. Τότε αποκτούν νόημα, καθώς γίνονται εργαλεία για το κάτι παραπάνω.

      Είναι σα να έχεις ένα βαλιτσάκι με διάφορα εργαλεία. Δεν αρκεί να τα έχεις απλώς στην κατοχή σου, και να λες ότι τα έχεις. Πρέπει να είσαι ικανός να τα χρησιμοποιήσεις δημιουργικά κιόλας. Αλλιώς, ποιο το νόημα, μανδάμ;

      Διαγραφή
  6. Εγω δεν θα χαρακτήριζα "το κορίτσι που διαβάζει" αλλά "το κορίτσι που νιώθει". Όχι ένα άβουλο ον που σε όλα θα συμβιβαστεί γιατί έτσι απλά της προέκυψαν αλλά σε εκείνη που ορίζει η ίδια την ζωή της, τα θέλω της, τους στόχους της, τα όνειρά της. Ένα "κορίτσι που νιώθει" είναι και "ενα κορίτσι που ζει".

    Όμορφη ανάρτηση! Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστότατη! Έτσι είναι, Μελοκάνελλό μου.

      Σ' ευχαριστώ, για το πέρασμα.
      Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  7. Το κείμενο το ήξερα από παλιά και το λατρεύω...Αλλά και το δικό σου σχόλιο είναι εξίσου εντυπωσιακό!!! -Φιλιά- :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν ένα χρόνο έπεσε στα "χέρια" μου και το διάβασα. Κι αφού ξέθαψα πάλι το μπλογκ, είπα να φλυαρήσω λίγο με αφορμή το κειμενάκι. :)

      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!
      Φιλιά πολλά & γλυκά, λατρεμένο πατατάκι!!

      Διαγραφή
  8. Το κείμενο πάρα πολύ ωραίο αλλά ερωτεύτηκα την ανάλυσή σου...
    Πραγματικά θέλω να την εκτυπώσω και να την κολλήσω σε έναν τοίχο, να τη βλέπω, να τη σκέφτομαι!

    Μπράβο Lysippe, ειλικρινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου 'φτιαξες τη μέρα με την γλύκα σου!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  9. Γειά σου και από μένα λοιπόν Λυσίππη. Καταρχάς να πω πως δεν είχα καταλάβει πως το αρχικό κείμενο ήταν ξένου συγγραφέα και νόμιζα πως το έγραφες εσύ! Και αναρωτιόμουν "μα που το πάει η ποιήτρια, δε μπορεί να εννοεί αυτά που γράφει, κάπου πρέπει να το πάει!" :P

    Κατα τ' άλλα... Ναι, είναι κάποια πράγματα (ένα κείμενο, μια ταινία, ένα τραγούδι ίσως, ένα περιστατικό ή απλά μια κουβέντα κάποιου) που, αν μη τι άλλο, σε βάζουν σε ένα τριπάκι. Στο τριπάκι να σκεφτείς: "αυτό που κάνω.. αυτό που ζω.. οι επιλογές μου... είναι αυτό που θΕΛΩ? και αν θέλω κάτι, πόσο πράττω σύμφωνα με αυτό?"

    Υπάρχουν όπως λες τόσοι και τόσοι που ζουν (ζούμε?) μια ζωή συμβιβασμών. Υπάρχουν και τα "αδάμαστα πνεύματα"... Εκείνοι που ρισκάρουν... και είναι ευκολότερο να "χάσουν"... μα αν δε ρισκάρεις κάποια φορά, ποιό το νόημα?...

    Θα περάσουν τα χρόνια... Θα κοιτάξεις πίσω σου... Και θα σκεφτείς: τι έκανα τελικά?

    Είναι όμορφο να πράττεις σύμφωνα με την θέληση σου... Και να ξέρεις τι θέλεις... (σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόσμου που ούτε αυτό δεν ξέρουν). Δεν είναι πάντα η εύκολη λύση. Νιώθεις όμως ελεύθερος...

    Πολύ βαθιά ανάρτηση και να με συγχωρείς για το ατελείωτο του σχολίου μου, έχω μια τάση αν ξεκινάω να μην σταματώ, χα! Την καλησπέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρακτικώς όλοι βρισκόμαστε υπό τη ζώνη του συμβιβασμού. Δεν νομίζω πως υπάρχει έστω ένας, που να μην χρειάστηκε να συμβιβαστεί με κάτι. Το ζητούμενο είναι να είσαι στη ζώνη του ανοιχτόχρωμου "χρώματος" συμβιβασμού, κι όχι σ' αυτές που αρχίζει να σκουραίνει. Έτσι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αγγίξεις την ευτυχία, γιατί τα περισσότερα που κατέκτησες ήταν, και είναι, επιλογές σου.

      Πάντως, το ρίσκο δεν είναι πολύ σοφό. Ναι μεν έχεις μαζέψει εμπειρίες (ανεξαρτήτου αποτελέσματος), οι οποίες θα φέρουν την γνώση κι αυτή με τη σειρά της τη σοφία. Όμως, στο άλλο επίπεδο θα έχεις μηδέν στο πηλίκο. Ωραίο το ρίσκο, αλλά εκεί που σε παίρνει. Εκεί που έχεις περισσότερες πιθανότητες να πέσεις μέσα, κι η χασούρα περιορίζεται και δεν σε ζημιώνει. Έτσι σκέφτομαι κι έτσι πράττω εγώ, τουλάχιστον. Νομίζω πως κι εσύ το ίδιο, απ' ότι κατάλαβα. Αν όχι, να με συγχωρείς!

      Μην σκας! Κι εγώ των σεντονιών είμαι. :P

      Χαρούμενη Κυριακή, Κουνέλι.
      Σ' ευχαριστώ για το πέρασμα και το σχόλιο.

      Διαγραφή
  10. Δεν θα λεγα πως συμφωνώ 100% στο θέμα του ρίσκου: γι'αυτό και λέγεται "ρίσκο", έτσι? Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι οι περισσότερες, υπάρχουν όμως. Σα να ρίχνεις μια ζαριά και να ποντάρεις στις εξάρες. Καλό είναι να ξέρουμε πότε μας παίρνει κάτι, αλλά τις περισσότερες φορές απλά δεν γνωρίζουμε, και έχουμε δύο επιλογές: ή να δοκιμάσουμε - ή να το αφήσουμε. :)

    Από κει και πέρα, εννοείται με την εμπειρία καταλαβαίνεις καλύτερα και τα δικά σου όρια, και τις αντοχές σου - γιατί στο τέλος, όλα είναι θέμα δικών σου αντοχών. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, σωστά. Δεν γνωρίζεις/υπολογίζεις πάντα τις πιθανότητες εκ των προτέρων. Αλλιώς δεν θα ήταν και ρίσκο. Συμφωνώ!

      Διαγραφή
  11. Βρηκα τον τροπο να σ'επισκεπτομαι.Θα μπαινω με κινητο.Υπεροχο το κειμενο,μου αφηνει μια γλυκοπικρη γευση. Οσο γι'αυτα που λες συμφωνω. Αλλωστε αξιζει για ενα ονειρο να ζεις και ας ειναι η φωτια του να σε καψει. Οχι συμβιβασμοι,οχι μετανιωματα. Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποία ευχάριστη έκπληξις. :D
      Καλώς την! ^^

      Ναι, πρέπει να κυνηγάμε αυτό που θέλουμε. Ακόμη και σε περίπτωση που θα έχουμε αποτύχει, θα ξέρουμε πως αν μη τι άλλο το παλέψαμε. Κάπως ηρεμεί η συνείδηση έτσι. Σπασμωδικές κι άσκεφτες κινήσεις να μην κάνουμε μόνο, εξ αρχής. Τις πληρώνουμε ακριβά, τις περισσότερες φορές, στο τέλος.

      Διαγραφή