Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η ΣΕΛΗΝΗ ΑΠΟ LED




     Την ξεσκόνισα  και τη βίδωσα με τρυφερότητα στον τοίχο. Είχε σπάσει πέρσι από ένα χαρούμενο σάλτο του γάτου μου που τη θεώρησε –ψευδώς -  αληθινή και σωριαστήκανε, καθόλου από χαρά, αλλά παρέα. Εύκολη η επισκευή της όψης με λίγο γύψο στη γωνία  και της υπόληψής  της με μια κουβεντούλα με το γάτο ιδιαιτέρως:
- δεν έχεις τίποτα να  ζηλέψεις, του είπα. 
Oλόφωτη, μαγική αλλά από plexiglass. Αναλώσιμη. Φθαρτή. Θα μου πεις κι εμείς  φθαρτοί είμαστε. Ναι. Σκέψου όμως την παροδικότητά της. Μια χριστουγεννιάτικη σελήνη είναι μόνο.

     … η σελήνη μου χλώμιαζε κάθε μέρα που πλησίαζε για να παροπλιστεί και πάλι στο πατάρι. Θύμωνε,  γι΄αυτό τα βράδια φώτιζε ό,τι άσχημο  αθωωνόταν στον ήλιο. Τελευταία τα έβαλε με τη γέρικη λεύκα του πεζοδρομίου. Αντί να φωτίζει  τον εαυτό της περήφανα για το ρόλο της, έριχνε μνησίκακα το φως , προβολέα  πάνω της για να της τονίζει πόσο αγνοημένα  ζει χωρίς μυρωδιά γιορτών στα κλαδιά της. Στην ουσία ήταν η μόνη της παρέα η λεύκα. Στο πεζοδρόμιο αυτή, στη βεράντα η χριστουγεννιάτικη σελήνη, δυο μέτρα κοντά, δυο μέτρα μακριά, αλλά αυτό δε σήμαινε πάντα αγάπη. Αντιθέτως τη νύχτα αθέατη από μάτια, φωτισμένα τόνιζε  τη μοναξιά της.


     … η λεύκα πνιγόταν από καιρό. Πόσο; Σε φυλλοπτώσεις μετρούσε. Kάμποσες.  Ήξερε όμως πως στο λάκο  που τη φύτεψαν  κάποτε,  δε χωρούσε πια. Στην αρχή διαμαρτυρόταν πόντο  τον πόντο. Γιγάντωνε τις ρίζες της και φούσκωνε τις πλάκες του πεζοδρομίου. Με τα χρόνια έφτασε να τις σηκώσει τόσο, που, ενώ στην αρχή φαίνονταν καμπυλωτές  σαν κακοτεχνία μεθύστακα εργολάβου, τώρα έχασκαν σπασμένες  κι επικίνδυνες για κάθε πεζό τη νύχτα. Όταν το πήρε απόφαση  πως κανείς δεν καταλάβαινε την ασφυξία της στο τσιμέντο, έριξε με τις ρίζες της τη μάντρα. Μπορεί και να τις προόριζε  για  πόδια σε άτακτο κάποτε τρεχαλητό. 
Μπορεί και να αποστατούσε. 
Ποιος ξέρει; Σίγουρα πάντως ήταν η λεύκα που βιαζόταν. Ή μάλλον η λεύκα που βιαζόταν γιατί β ι α ζόταν.

     … Δεν σήκωνε αναβολή. Με την  πρωινή κούπα καφέ στο χέρι βλέπω από τη βεράντα πως το πεζοδρόμιο χάσκει τα χώματα και τις πέτρες του σαν ανοιχτός θώρακας στο χειρουργείο.  Πόσα ζευγαράκια κούρνιασε στα κρυφά τα βράδια με τα φτερουγίσια , κλωσομάνας  κλαδιά της, αναπολώ. Δυο  αρχικά με σουγιά σκαλισμένα στον κορμό, άραγε αυτός ο έρωτας ακόμη  ζει; Πόσες γόπες πετάχτηκαν από δωδεκάχρονα ζούδια στα μουλωχτά....   Και με πόσους ανυπόφορους ήλιους τα΄βαλε, ασπίδα για μένα. Θα φταίω που μια καλή κουβέντα δεν της είπα ποτέ.  
     -  Όλα γερνάνε μπαμπά. Έδωσες, γέρασες, έφυγες. Τώρα η λεύκα σου. Κάπου μετά κι εγώ. Μόνο ο τρόπος κι ο χρόνος αλλάζουν.

–Ναι; Τεχνική υπηρεσία του Δήμου; - Μπορείτε να κόψετε ένα δέντρο στο πεζοδρόμιό μου που είναι επικίνδυνο για τους πεζούς; …Ναι, μάλιστα, οι ρίζες βγήκαν μισό μέτρο από την επιφάνεια και έσπασαν οι πλάκες… 
Κανονίζω  τις διατυπώσεις με ένα κόμπο στο λαιμό.

… Τα μετεωρολογικά δελτία  από μέρες προειδοποιούσαν για ακραία  καιρικά φαινόμενα. Η φωνή του παρουσιαστή και τα χαμηλά βαρομετρικά  δε με έπεισαν  να πάρω τα μέτρα μου. Και η σελήνη που ήταν από led, αυτή που φύλαγα χρόνια στο κουτί της για να μου θυμίζει γιορτές και υποχρεωτικές χαρές,  κρεμάστηκε  ανάποδα  το βράδυ από μαινόμενο αέρα, δείχνοντας τη σιδερένια της,  με γυμνά  καλώδια,  κοιλιά. Τα λεντάκια είχαν σπάσει. Η αλήθεια,  της φανερώθηκε  σε μια ριπή και ένα τσαφ.  Ένα φθαρτό, αναλώσιμο στολίδι ήταν μόνο. 
Ψευδής πεμπτουσία.

21 σχόλια:

  1. Γεια σου, αννετά...κι,

    Πολυπρισματικό το ωραίο κείμενό σου κι ας αφήνει χριστουγεννιάτικα θύματα όλο γύρω. Έχει την ευκαρία να "διαβάσει" κανείς, να συλλογιστεί για τη φθαρτότητα, την παροδικότητα, τις σχέσεις, την αλήθεια.

    Στέκομαι και λίγο στο πεζοδρόμιο. Κι αυτό "διαβάζεται" όπως θέλει/μπορεί κανείς. Χαλί να το πατήσουν ήταν, το αποφάσισαν και υπήρξε, δεν το αποφάσισε, δε βίασε κανένα, υποδεχόταν στοργικά βιαστικά ποδαράκια ανθρώπων περαστικών. Σα να λέμε, διευκόλυνε κι αυτό την παροδικότητα.. Η ανάγκη της λεύκας το έκανε να χάσκει σα θώρακας ανοιχτός σε χειρουργείο. Ποια η αλήθεια του;

    Κι η λεύκα; Τι πλήρωσε; Σαν την κατσίκα του Σεγκέν; Που έκοψε το σκοινί της να βρει ελευθερία και τη φάγαν οι λύκοι; Και τι να προτείνω εγώ τώρα στην κατσίκα; Σκοινί; Στο δέντρο ρίζες; Στη σελήνη ταπεινό χριστουγεννιάτικο φωτισμό και μετά πατάρι; Ή εκπαίδευση στο όνειρο; Και ποιο όνειρο δεν έχει κόστος;

    Τα μετεωρολογικά δελτία ούτως ή άλλως προειδοποιούν για Ακραίο καιρικό φαινόμενο. Τα led έχουν διάρκεια και το ξέρουν. Και ανάβοντας τρέμουν τις ριπές, το μαινόμενο αέρα, το τσαφ.

    Α! Με παράσυρε το ωραίο σου κείμενο. Πολύ προκλητικό για να εστιάσεις όπου θες και να φωτίσεις, σαν άλλο, ταπεινό λεντ, μιαν άλλη, μικρή, δική σου αλήθεια.

    ΥΓ. Αλλά κι ο γάτος;! Θύμα απάτης κι αυτός, ε; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου και εσένα Διονύση,
      πολυπρισματικό, συμφωνούμε, αμέτρητα τα χριστουγεννιάτικα θύματα. Μάλλον άφτερ των Χριστουγέννων. Κανιβαλισμοί στα μελομακάρονα ( ακόμη συγκρατούμαι σθεναρά στη γλυκιά τους γοητεία), κανιβαλισμοί γενικά σε ό,τι τρώγεται και πίνεται με μένος και σύνδρομο κατοχικό, θύματα τα καλίγραμμα :p - κορμιά μας που ανεβάζουν τους δείκτες τριγλυκεριδίων κλπ, θύματα όλου αυτού του ξέφρενου, αστραφτερού καταναλωτισμού, θύματα όλου αυτού του, σώνει και καλά, χαράς, θύματα της μελαγχολίας στο πέρασμα των γιορτών, θύματα της γύμνιας του σπιτιού και της ψυχής στο μάζεμα όλου του σκηνικού στα πατάρια και ο κατάλογος αμέτρητος στο κλίμα αυτό. Πολύ φοβάμαι πως έχει κοιλιά Βούδα ακόμα και ο Θεός και δεν συνειδητοποιεί ούτε αυτός πόσο αναλώσιμος είναι. Δε βαριέσαι. Η σελήνη από led είμαστε όλοι μας κατά κάποιο τρόπο. Έχουμε και γερή δόση λεύκας μέσα μας. Μ΄ένα τσαφ και μια ριπή, με ένα πριόνι συνειδητοποιούμε την Αλήθεια. ( Αυτή πάντως ακόμη την ψάχνω.)
      Για την κατσίκα του Σεγκέν δεν ήξερα ( μα πόσα βιβλία έχεις καταπιεί και μας κομπλάρεις έτσι; )Τις χώρες εντός και εκτός Σέγκεν ήξερα μόνο και πιάστηκα .... αδιάβαστη. Όχι , να μην τις δένεις τις κατσίκες, ξέρεις τι κυρώσεις υπάρχουν στο δέσιμο των ζώων; Γενικά, όσο ελεύθερο κάτι, τόσο και όμορφο.
      Με χαμόγελα και ευχαριστώ που δεν κοστίζουν τίποτα ! :)

      Διαγραφή
    2. https://www.youtube.com/watch?v=MOZ7qTyZfnk

      (ένα ελληνικό τραγουδιστικό σχόλιο για την κατσικούλα)

      Διαγραφή
    3. Κε Μάνεση
      σας θερμοευχαριστώ που εφεξής θα μου στέλνετε σε zip μορφή την περίληψη κάθε αφρού της λογοτεχνίας διότι σοφώς διαισθάνεστε ότι εμπλουτίζετε μια άναρχη κατσίκα ωσάν το μπόι μου, μένω κατάπληκτη με τον επιτυχή συνειρμό σας και την αναγωγή στην κατσίκα διότι όταν γράφτηκε μια Σελήνη ήμουνα κι εγώ, απορώ δε τα μάλα πώς σε ό,τι γράφω είστε ένα βήμα μπροστά

      θου θου Κύριε, σε δαίμονα του ιντερνετίου θα΄πεσα
      καληνύχτα σας, χάρηκα κι αντίο προς το παρόν !

      ( ευτυχώς τουλάχιστον που ήξερα το τραγούδι απ΄όταν ήμουνα παιδί των λουλουδιών, αλλά μνήμη είναι αυτή, τι να πρωτοαποθηκεύσει σε ένα τόσο δα πατάρι, να περνάτε να ακουμπάτε συμπυκνωμένα αρχεία τον πλούτο σας, να΄στε καλά !

      Διαγραφή
  2. Πρωτότυπο, δεν έχω ξαναδεί χριστουγεννιάτικη σελήνη. Βρε τον καημένο τον γάτο, πώς την πάτησε έτσι! Ωραίο το κείμενο σου, ζεστό με μια δόση ανατριχιλας (ανοιχτός θώρακας). Σε φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου δραστηριάκι,
      η αλήθεια είναι πως ούτε εγώ έχω δει χριστουγεννιάτικη σελήνη αλλά ήθελα να αποδώσω το πρόσκαιρο των πάντων. Μόνο τις γάτες μου ζηλεύω που έχουν αρκετή δόση αθανασίας με 7 ζωές. Εμείς μόνο μια και χωρίς δεύτερη ευκαιρία
      Σε φιλώ κι εγώ στο μετωπάκι !

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφα τα λες! Το δέσιμο σου με τη σελήνη, πολλές φορές κρατούμε πεισματικά αντικείμενα που ίσως ενδόμυχα τα έχουμε προσωποποιήσει Τι σου έφταιγε η λεύκα βρε παιδάκι μου..Ο γατουλίνος αν το έχει στο αίμα του θα το ξανακάνει..να είσαι σίγουρη. Πιστεύω η σελήνη σου να κρατήσει σαν τα λεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανείς δε φταίει σε κανέναν Γεωργία μου αλλά να που κόσμος χωρίς θύματα και θύτες δεν υπάρχει! Τι να κάνουμε άλλο από το να χαμογελάμε και να υγιαίνουμε ;
      Την αγάπη μου !

      Διαγραφή
  4. Με συγκίνησες, μία ακόμα φορά, παλιοκόριτσο ! αλήθεια το λέω !
    έχεις μια ικανότητα να ανεβάζεις συναισθήματα ακόμα και σε "νεκρά" άψυχα πράγματα. Να τα ντύνεις ζωή, να τα δένεις με τις στιγμές μας, να τα μπολιάζεις με τις αναμνήσεις μας, να ορίζεις και να θυμίζεις τον κύκλο της ζωής.
    Αννέτα μου ! δεν θέλω να πω κάτι άλλο γιατί δεν μ αφήνει η φόρτιση που έβγαλε το μικρό σου διήγημα. Ως τέτοιο το κρατώ σαν μικρό θησαυρό.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το συναίσθημα είναι η πιο κακή συνήθεια των συναισθηματικών μυαλών Γιάννη. Πιο εύκολα κόβεις το κάπνισμα παρά το συναίσθημα. Και πολύ φοβάμαι πως είναι ποσό ανάλογο με τα χρόνια μας...
      Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα ζεστά σου σχόλια!

      Διαγραφή
  5. Αγάπησα την Σελήνη σου και τον υπέροχο τρόπο που μας έδειξες το φως της! Όσο για το δέντρο με λυπεί όταν κόβεται κάποιο και γενικά όταν παύει να έχει ζωή! Όταν ένα δέντρο φεύγει μας λείπει πάντα. Για κάποιο μυστήριο λόγο αισθάνομαι πως δενόμαστε μαζί τους ίσως γιατί κι εμείς έχουμε ανάγκη να ριζώνουμε κάπου. Θέλουμε να προερχόμαστε και να έχουμε τη βάση μας! Καλή συνέχεια κορίτσι μου! Να μας ομορφαίνεις στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου, ριζώνουμε, όπως το λες. Άλλοι βρίσκουμε ιδανικό το μέγεθος της γλάστρας, άλλοι δε χωράμε. Αλλά ριζώνουμε Πόσες φορές κάτι που ξεκινάει σαν ανάγκη ζωής καταλήγει αναγκαίο κακό....
      Ας μη μελαγχολούμε όμως, ξεμυτίζει ένας ήλιος εδώ δειλά, μακάρι και στα μέρη σου, και ο ήλιος είναι ό,τι αναζωογονητικότερο υπάρχει .
      Να έχεις ένα σαβ/κο όπως εσύ το θες! :)

      Διαγραφή
  6. Το λες και "ευθανασία της λεύκας" που ασφυκτιούσε στο τσιμέντο. Μήπως τα δέντρα δεν έχουν ζωή; Αν είχαν το κουράγιο, θα έπαιρναν τις ρίζες τους και θα αυτομολούσαν σε άλλους πλανήτες, πιο φιλόξενους.
    Απ' τον ευφυέστατο τίτλο σου, ως και την τελευταία πρόταση, ήταν μια φορτισμένη βόλτα, γεμάτη ωραίες εικόνες και συναισθήματα, όλα χαραγμένα στους προσωπικούς μας "κορμούς"-μνήμες. Υπέροχο Αννετάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ... και εκεί που έχω κολλήσει κανά τέταρτο στη λέξη "αποστατήσει" γιατί ξέρω ότι υπάρχει ευστοχότερη που μου διαφεύγει και διαολίζομαι, έρχεσαι και με συμπληρώνεις υπέροχα.... να αυτομολήσει, ναι, αυτή ακριβώς η λέξη μου διέφευγε.
    Εβίβα στις μικρές καθημερινές μας αυτομολήσεις και στην επιστροφή στις ρίζες μας μετά.Έτσι πλαστήκαμε, έτσι πάει. Με μια κιμωλία κι ένα σφουγγαράκι :)
    Σε ευχαριστώ που πέρασες από τα λημέρια μας , η Λυσίππη κερνάει μελομακαρονάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. - ΛΥΣΙΠΠΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;;;;
    Πάλι Άκη Πετρεζίκη βλέπεις για να εμπνευστείς;;;;

    - Ωωω, ναι, με εμπνέουν αυτά τα τατουάζ στα μπράτσα του, τόσο μα τόσο πολύ! ( με βλέμμα περιστεριού πριν εφορμήσει στο κουλουράκι)

    - Αυτά θα σε εμπνεύσουν για να σχολιάσεις ένα κάτι τις εδώ ;;

    - Αννετάκι γκρινιάζεις. Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

    - Σωστά, πώς μου διέφυγε αυτό. Μέχρι τον Αύγουστο έχουμε καιρό !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη συνέχεια την παραλείπει εντέχνως, παιδιά. Να σας πω εγώ τι έκανε λοιπόν. Ήρθε και μου τράβηξε το καλώδιο απ' την τηλεόραση. ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ! Κι άντε τώρα να της σχολιάσω ήρεμα και γλυκά, ενώ -κατά βάθος- τι είμαι; Ένα αρνί είμαι. Αλλά αυτή η γυναίκα φορές φορές με κάνει μαινόμενο λύκο. Αγανακτώ κι ασφυκτιώ σαν την λεύκα, ένα πράμα. (Μετά λες για τον Φώσκολο της σειράς μου. Εδώ μπορώ να γράφω ολόκληρα κατεβατά, αλλά να μην έχω σχολιάσει τίποτα απ' όσα έχεις γράψει!!! χαχαχα)

      Λοιπόν, σοβαρεύομαι! Τι να πω η αννουλο-fan που δεν έχω πει ήδη; Ότι λατρεύω να σε διαβάζω; Το ξέρεις! Απ' τη μια, διάχυτη τρυφερότητα νοσταλγίας για ό,τι αγαπημένο κρατάς μέσα σου (παρόλο που αφήνει μια μελαγχολία, κατάφερες να βγάλεις τόση ζεστασιά), που απ' την άλλη, τα κάνεις αλληγορική σπουδή για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις προσωπικές μας αδυναμίες. Δεν ξέρω πώς το σκέφτηκες και πώς κατάφερες να τα χωρέσεις όλα αυτά, αλλά μόνο και μόνο γι' αυτό αξίζεις ένα πελώωωωριο μπράβο! ΜΠΡΑΒΟ!

      Διαγραφή
  9. μερσώ σε !
    απάντησα και ξανάβαλα το καλώδιο της τι βι στην πρίζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φεγγάροανάρτηση! Ήθελα δεν ήθελα γοητεύτηκα και τη λάτρεψα!
    Και μοιραστήκαμε τοσα συναισθήματα στο φως του φεγγαριού...😍😍😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τότε γλυκιά μου Αλεξάνδρα χαίρομαι ακόμη πιο πολύ !....
      Για τα συναισθήματα ... αυτό το φεγγάρι φταίει!

      Διαγραφή
  11. Ωραία κολλημένη και φωτεινή η σελήνη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή